Eurobarometru: Românii sunt preocupaţi de situaţia economică şi de creşterea preţurilor

Românii au o părere foarte proastă despre economia naţională, iar preocupările lor principale vizează situaţia economică şi creşterea preţurilor, potrivit Eurobarometrului publicat vineri.

259 afișări
Imaginea articolului Eurobarometru: Românii sunt preocupaţi de situaţia economică şi de creşterea preţurilor

Eurobarometru: Românii sunt preocupaţi de situaţia economică şi de creşterea preţurilor (Imagine: Shutterstock)

74% din români consideră că vocea lor nu contează în UE. De altfel, majoritatea respondenţilor susţin că vocea lor nu are nicio importanţă, cu excepţia danezilor.

Pe de altă parte, 63% din români sunt foarte optimişti în legătură cu viitorul Europei, capitol la care sunt depăşiţi de danezi - 75%, irlandezi şi maltezi - 67%, polonezi şi estoni - 66%, letoni - 65% şi belgieni - 64%.

Cei mai pesimişti faţă de viitorul spaţiului comunitar sunt grecii, ciprioţii şi portughezii.

Şomajul rămâne principala preocupare a europenilor la nivel naţional. 49% sunt îngrijoraţi de perspectiva şomajului, 33% de situaţia economică şi 20% de creşterea preţurilor. Pentu români, în schimb, principala grijă o reprezintă situaţia economică - 41%, urmată de creşterea preţurilor - 34% şi abia pe locul trei şomajul - 33%.

La întrebarea care sunt cele mai importante chestiuni cu care se confruntă UE în prezent, 41% din români au indicat tot situaţia economică, iar 26%, şomajul.

În ceea ce priveşte situaţia economiei naţionale, 85% din români au o părere foarte proastă, aflându-se pe locul 11 din cele 28 de state. Topul este condus de greci, care au părere foarte proastă despre economie în proporţie de 98%, urmaţi de ciprioţi - 97%, portughezi, unguri şi spanioli - 96%. La polul opus sunt suedezii, 85% având o părere foarte bună despre economia naţională, germanii - 82% şi danezii - 74%.

Referitor la evoluţia economiei naţionale şi europene în următoarele 12 luni, majoritatea respondenţilor consideră că situaţia va rămâne "la fel". La acest capitol, românii sunt împărţiţi: 38% apreciază că situaţia economică nu se va schimba, iar 34% cred că se va înrăutăţi.

În 11 state membre, majoritatea populaţiei consideră că impactul crizei asupra pieţei muncii a ajuns la apogeu, cei mai optimişti fiind danezii - 71%, olandezii - 60% şi irlandezii - 56%.

În 16 state, impresia generală este că "ce-i mai rău abia urmează". 48% din români cred acest lucru, cei mai pesimişti fiind ciprioţii - 87%, grecii - 71%, portughezii - 67 şi francezii - 66%.

Întrebaţi dacă sunt în favoarea unei uniuni economice şi monetare cu o monedă unică, 58% din respondenţii din România s-au declarat de acord şi 29% împotrivă.

Locuitorii din Luxemburg - 79%, Slovenia şi Slovacia - 78% sunt cei mai mari susţinători ai unei uniuni economice şi monetare, în timp ce britanicii, suedezii şi cehii sunt împotrivă.

La întrebarea "dacă se simt cetăţeni ai UE", 56% din români au răspuns negativ, iar 41% au spus "da".

Cetăţenii din Luxemburg se simt cetăţeni ai UE în proporţie de 85%, cei din Malta în proporţie de 74%, urmaţi de finlandezi şi germani - 73%. În schimb, doar 42% din britanici şi greci se simt europeni.

57% din români susţin că nu îşi cunosc drepturile de cetăţeni europeni, iar 40% spun că sunt informaţi în legătură cu aceste drepturi. Cei mai informaţi sunt finlandezii - 64%, iar cei mai neinformaţi sunt francezii - 29%.

Sondajul Eurobarometru din toamna anului 2013 este cea mai recentă ediţie a sondajului de opinie bianual organizat de Comisia Europeană. El a fost realizat prin intermediul unor interviuri directe între 2 şi 17 noiembrie 2013. Au fost intervievate 32.409 de persoane din cele 28 de state membre ale UE şi din cele 5 ţări candidate (fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Turcia, Islanda, Muntenegru şi Serbia).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici