Europa este pe cale să îşi atingă obiectivul de stocare a gazelor, dar cu un cost uriaş

Ţările europene sunt pe cale să atingă obiectivul de umplere a depozitelor de gaze până la începutul acestei ierni, însă costul de refacere a stocurilor va fi de peste 50 de miliarde de euro, de 10 ori mai mare decât media istorică de umplere a rezervoarelor pentru iarnă, scrie Reuters.

9205 afișări
Imaginea articolului Europa este pe cale să îşi atingă obiectivul de stocare a gazelor, dar cu un cost uriaş

Guvernele europene au fost îngrijorate de faptul că întreruperea de către Rusia a livrărilor prin principala sa conductă de gaze către Germania ar lăsa ţările în imposibilitatea de a îndeplini obiectivele de umplere a depozitelor pentru iarnă.

Acestea au reuşit să acumuleze stocuri de gaze în mod constant prin reducerea cererii, prin trecerea de la gaz la cărbune şi prin creşterea importurilor de gaze naturale lichefiate (GNL).

Marţi, depozitele de stocare a gazelor din Europa erau pline în proporţie de 70,54%, depăşind media pe 5 ani de 70,32%, potrivit datelor publicate joi de Gas Infrastructure Europe (GIE). De asemenea, nivelurile nu erau departe de media pe 10 ani, de aproximativ 71,40%.

Uniunea Europeană are ca obiectiv umplerea depozitelor până la 80% din capacitate până la 1 noiembrie, pentru a asigura un tampon pentru lunile de iarnă cu cerere maximă. UE a stabilit, de asemenea, obiective intermediare pentru fiecare ţară pentru fiecare lună.

Germania, cea mai afectată de reducerea fluxurilor de gaz din Rusia, şi-a stabilit un obiectiv mai ridicat şi îşi propune să asigure 95% până în noiembrie.

"UE şi-a depăşit deja obiectivul de umplere intermediar de la 1 septembrie la începutul lunii iulie şi este încă în grafic pentru a atinge obiectivul de la 1 noiembrie", a declarat Jacob Mandel, asociat senior pentru mărfuri la Aurora Energy Research.

Importurile accelerate de GNL au ajutat. UE a importat 21,36 milioane de tone de GNL în prima jumătate a anului 2022, în creştere de la 8,21 milioane de tone în aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit ICIS.

În luna iunie, pentru prima dată în istorie, GNL din SUA a contribuit la aprovizionarea cu gaze a Europei mai mult decât gazul de gazoduct din Rusia.

Cu toate acestea, în ciuda faptului că este pe cale să atingă ţinta, analiştii au avertizat că dependenţa Europei de gazul rusesc este departe de a se fi încheiat.

"Europa rămâne dependentă de două lucruri: cât de rece va fi iarna şi cum vor evolua fluxurile ruseşti în primăvară. Incertitudinea cu privire la ambele va menţine probabil preţurile susţinute, chiar dacă stocurile vor continua să crească în următoarele luni", a declarat Giovanni Staunovo, analist de petrol la UBS.

Analiştii şi experţii industriali au avertizat că umplerea depozitelor de gaze la nivelurile ţintă ar fi imposibilă dacă Rusia întrerupe total livrările prin conducta Nord Stream 1 către Germania.

Preţul contractului olandez de gaze TTF pe o lună întâi , de referinţă pentru Europa, aproape că s-a triplat de la începutul anului, din cauza încetinirii livrărilor de gaze ruseşti prin Nord Stream 1 şi a unei pieţe globale restrânse. Acest lucru face ca achiziţionarea de gaze cu ridicata să fie o întreprindere costisitoare.

"Ipotetic, înlocuirea fluxului North Stream 1 pe parcursul acestei ierni, pe baza preţului viitor al TTF pentru sezonul de iarnă, ar costa Europa peste 50 de miliarde de euro, de aproximativ 10 ori mai mult decât ar fi fost în mod istoric", a declarat Callum Macpherson, şeful departamentului de mărfuri de la Investec.

Simone Tagliapietra, senior fellow la think-tank-ul Bruegel, estimează că Europa ar trebui să cheltuiască 26 de miliarde de euro pentru a umple depozitele de gaze până la 80% faţă de nivelurile actuale.

Mandel, de la Aurora, a estimat că costul total al gazelor injectate în depozitele UE de la introducerea obiectivelor în iunie este de aproximativ 19,8 miliarde de euro, presupunând că toate gazele injectate în depozite au fost şi vor fi achiziţionate la preţuri spot la hub-ul olandez TTF. El a estimat că este nevoie acum de încă 35,5 miliarde de euro pentru a umple depozitele UE până la atingerea obiectivelor, ceea ce duce totalul la peste 55 de miliarde de euro.

"Aş estima, de asemenea, un plus de 300 până la 600 de milioane de euro pentru costul de utilizare a stocării", a spus el.

Comisia Europeană, executivul UE, a propus luna trecută un obiectiv pentru toate statele membre de a reduce consumul de gaze cu 15% de la 1 august pentru a permite umplerea mai rapidă a depozitelor de stocare.

Stocurile de gaze ale UE se situau în jurul valorii de 78,81 miliarde de metri cubi (mld. mc), a precizat UBS, încă 25 mld. mc sub nivelul care, potrivit estimărilor băncii, ar permite UE să reziste la o întrerupere completă a livrărilor ruseşti fără o creştere semnificativă a cererii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici