Europa intră în austeritate: Guvernul Boc trebuie să revină cu un buget credibil pe 2012 pentru a nu reintra în derapaj economic

Europa continuă să se con­frunte cu o lipsă de încre­dere în liderii ei politici actuali, iar în lipsa unor măsuri clare şi rapide care să susţină ţările cu probleme, criza, în loc să se oprească, continuă să se extindă şi să inunde tot mai multe ţări.

282 afișări
Imaginea articolului Europa intră în austeritate: Guvernul Boc trebuie să revină cu un buget credibil pe 2012 pentru a nu reintra în derapaj economic

Europa intră în austeritate: Guvernul Boc trebuie să revină cu un buget credibil pe 2012 pentru a nu reintra în derapaj economic (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Pe lângă Grecia, Irlanda, Italia, Spa­nia, Portugalia, acum Ungaria este pe lista victimelor şi se pregăteşte Aus­tria. Italia şi Grecia şi-au dat jos primii-miniştri şi au adus tehnocraţi care au cerut chiar şi "binecuvântarea" FMI pen­tru lansarea unor programe dure de austeritate, care vor reduce din nivelul de trai al propriilor locuitori.

În cei trei ani de criză datoriile pu­blice ale statelor europene au explodat, iar acum sunt sfâşiate pe pieţe de către investitori.

Toţi liderii politici europeni fac acum presiuni asupra BCE să se implice mai mult în salvarea Europei şi să-şi folo­sească banii din postura de creditor de ultimă instanţă.

Ungaria a cerut vineri "în două mi­nute" ajutorul FMI, iar Polonia, per­for­mera acestor trei ani de criză, a anunţat măsuri de austeritate şi restruc­turare a economiei.

Polonezii măresc vârsta de pensio­nare şi s-au angajat să reformeze siste­mul de pensii speciale din poliţie, ar­ma­tă, preoţi, judecători şi procurori. De asemenea, va introduce o taxă spe­cială în industria minieră. Chiar şi ţările cele mai puternice ale Europei fac tot posibilul să oprească înaintarea crizei şi neîncre­de­rea investitorilor la graniţele proprii.

Toată Europa este în flăcări, iar la Bucureşti guvernul Boc trebuie să apro­be săptămâna aceasta, cu o lună întâr­zie­re, bugetul pe 2012.

În condiţiile în care ten­siunile din Europa nu vor slăbi, şan­sele guvernului de a avea o creştere eco­no­mică de 1,8-2,3% la anul se dimi­nuea­ză şi implicit, ca o consecinţă directă, va­rianta creşterii veniturilor bugetului la anul cu 7% se reduce.

Citeşte mai mult pe ww.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici