Excedentul bugetar a scăzut în luna februarie

Execuţia bugetului general consolidat la finele lunii februarie s-a încheiat cu un excedent de 2,3 miliarde lei, respectiv 0,33% din PIB, faţă de un deficit de 3,1 miliarde lei, (0,46% din PIB) înregistrat la aceeaşi dată a anului 2014.

168 afișări
Imaginea articolului Excedentul bugetar a scăzut în luna februarie

Excedentul bugetar a scăzut în luna februarie (Imagine: Shutterstock)

La finele lunii ianuarie, excedentul a fost de 3,95 miliarde lei (0,56% din PIB).

Veniturile bugetului general consolidat au totalizat 33,8 miliarde lei în primele două luni, reprezentând 4,8% din PIB. Încasările au fost cu 10,9% mai mari în termeni nominali faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, potrivit datelor Ministerului Finanţelor.

Au fost înregistrate creşteri faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent la încasările din TVA (+19,5% ), accize (+14,1%), impozitul pe venit (+11,4%), impozitul pe profit (+7,9%) şi venituri nefiscale (+23,9%).

Încasările din contribuţii de asigurări sociale s-au redus cu 4,5%, influenţate de reducerea cu 5 puncte procentuale a contribuţiilor angajatorilor.

La nivelul administraţiilor locale s-au înregistrat, de asemenea, creşteri faţă de anul precedent la impozite şi taxe pe proprietate, cu 3,4%, în timp ce veniturile nefiscale s-au redus cu 2,1%.

Cheltuielile bugetare, în sumă de 31,5 miliarde lei, au scăzut în termeni nominali cu 6,2% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent.

În structură, pe principalele titluri de cheltuieli s-au înregistrat reduceri semnificative la subvenţii (-39,9%), dobânzi (-16,2%) şi bunuri şi servicii (-10,6%).

Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 2 miliarde lei, respectiv 0,3% din PIB, nivel similar cu cel realizat la aceeaşi dată a anului precedent.

Fostul ministru al Finanţelor Darius Vâlcov declara că a fost modificată programarea bugetară pentru ca maximul de cheltuieli publice să fie realizate în trimestrele II şi III, cele mai propice pentru proiectele publice, astfel că deficitul de la mijlocul anului este estimat la 1,7% din PIB. Potrivit programării bugetare, cheltuielile publice ar urma să fie mai mici în trimestrul al patrulea, contrar trendului istoric.

Guvernul s-a angajat pentru acest an să se încadreze într-un deficit de 1,83% din PIB.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici