EXCLUSIV: Franks: România nu poate creşte deficitul bugetar pentru a stimula economia, precum Japonia

România nu-şi poate permite luxul, precum Japonia, să reducă taxele şi să crească deficitul bugetar pentru a stimula economia, deoarece astfel de măsuri sunt posibile doar în ţări care nu au constrângeri privind finanţarea pe pieţele internaţionale, afirmă reprezentantului FMI, Jeffrey Franks

24 afișări
Imaginea articolului EXCLUSIV: Franks: România nu poate creşte deficitul bugetar pentru a stimula economia, precum Japonia

EXCLUSIV: Franks: România nu poate creşte deficitul bugetar pentru a stimula economia, precum Japonia (Imagine: Daniel Mihailescu/Mediafax Foto)

El a explicat că, spre deosebire de România, în ţări precum Japonia, SUA sau Germania nu există constrângeri privind capacitatea lor de a finanţa deficitul de pe pieţele internaţionale pentru că există o cerere constantă şi puternică pentru obligaţiunile lor.

"Aceste ţări au luxul de a creşte deficitele dacă vor să stimuleze economia. Într-o ţară ca România, unde ratingul pentru obligaţiunile emise este sub pragul investiţional, nu ai luxul să majorezi deficitul dacă vrei să stimulezi activitatea economică", a declarat Franks pentru MEDIAFAX.

Guvernul nipon lucrează la un program de urgenţă de returnări şi scutiri de taxe pentru companii şi populaţie, pentru a sprijini eforturile de reconstrucţie după ce Japonia a fost lovită de un cutremur puternic şi valuri tsunami.

Franks spune că cea mai bună metodă pentru a stimula economia României este adoptarea de reforme structurale care să facă economia mai productivă.

"Îmbunătăţirea infrastructurii economiei, acest lucru va genera creştere. În cazul în care ar fi reduse unele taxe sau cheltuielile majorate, imediat ar creşte şi deficitul. Această situaţie ar duce la pierderea încrederii pieţelor internaţionale în România şi ar avea repercursiuni în sensul creşterii dobânzilor, a primelor de risc şi deprecierii monedei", a mai afirmat oficialul FMI.

Deficitul bugetar de anul trecut a reprezentat 6,5% din PIB, sub limita stabilită în acordul cu FMI, şi ar urma să scadă la 4,4% în acest an şi sub 3% în 2012, potrivit anagajamentelor Guvernului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici