EXCLUSIV: Guvernul va suplimenta cu 1,6 mld. lei fondul de rezervă bugetară, la 1,7 mld. lei

Guvernul va suplimenta fondul de rezervă bugetară cu 1,6 miliarde lei (370 milioane euro), la rectificarea programată pentru această lună, astfel că va avea la dispoziţie 1,7 miliarde lei de cheltuit în decembrie, inclusiv pentru plata arieratelor, au declarat pentru MEDIAFAX surse guvernamentale.

25 afișări
Imaginea articolului EXCLUSIV: Guvernul va suplimenta cu 1,6 mld. lei fondul de rezervă bugetară, la 1,7 mld. lei

EXCLUSIV: Guvernul va suplimenta cu 1,6 mld. lei fondul de rezervă bugetară, la 1,7 mld. lei (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)

"Proiectul de ordonanţă privind rectificarea bugetară are o prevedere care stabileşte că de la Fondul de rezervă la dispoziţia Guvernului se va putea face şi plata arieratelor", au precizat sursele citate.

Majorarea propusă de Guvern, de aproape 400 de milioane euro, reprezintă cea mai mare sumă alocată vreodată la o rectificare către Fondul de rezervă bugetară.

Introducerea posibilităţii ca arieratele să fie plătite de la Fondul de rezervă arată că achitarea facturilor restante nu va mai fi aprobată de către ordonatorii principali de credite, centrali sau locali, ci direct de primul ministru, respectiv Emil Boc.

Potrivit legislaţiei, Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului se repartizează unor ordonatori principali de credite ai bugetului de stat şi ai bugetelor locale, pe bază de hotărâri ale Guvernului, pentru finanţarea unor cheltuieli urgente sau neprevăzute apărute în timpul exerciţiului bugetar. Alocarea de sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului pentru bugetele locale se face prin majorarea sumelor defalcate din unele venituri ale bugetului de stat sau a transferurilor de la bugetul de stat către bugetele locale pentru investiţii finanţate parţial din împrumuturi externe, dupa caz.

Un studiu prezentat în luna iunie de către Institutul pentru Politici Publice arată că peste 70% dintre primarii care au obţinut în 2009 bani din Fondul de rezervă al Guvernului aparţin PDL, în condiţiile în care cu un an înainte, în 2008, edilii democrat-liberali au primit de la Executiv fonduri reprezentând doar 6% din total, cei mai mulţi bani fiind atribuţi atunci primăriilor PNL.

Proiectul de rectificare propune, de asemenea, majorarea cu 600 de milioane lei a cheltuielilor de asistenţă socială din bugetul de stat, respectiv sume alocate printre altele pentru indemnizaţiile pentru persoanele cu handicap, ajutoarele de încălzire şi venitul minim garantat.

Pentru eliberarea următoarei tranşe de la FMI scrisoarea de intenţie stabileşte obligativitatea Guvernului să plătească firmelor, până la finele lunii noiembrie, aproape în totalitate, arieratele de la bugetul central şi de la bugetul asigurărilor sociale.

În septembrie, Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate au plătit către furnizorii din sănătate aproape 2 miliarde de lei în contul arieratelor statului, dar la numai o lună soldul facturilor cu întârzieri la plata de peste 90 de zile (arierate bugetare) depăşise un miliard de lei.

În urmă cu două săptămâni, preşedintele Traian Băsescu a declarat că nu pot fi plătite "la nesfârşit" arieratele din sănătate până când sistemul nu este restructurat, până când nu sunt închise "găurile acestea uriaşe prin care se scurg bani fără a creşte calitatea actului medical.

"A fost această abordare - să continuăm plata arieratelor în sănătate, unde, după ce Guvernul a plătit două miliarde din arierate, care erau evaluate la trei miliarde. În două săptămâni au mai apărut arierate în valoare de încă 1,2 miliarde. Şi Fondul a solicitat, cu prioritate, plata acestor arierate, lucru pe care şi Guvernul şi eu l-am refuzat. Nu putem continua să plătim la nesfârşit la sănătate, până când sistemul de sănătate nu se restructurează, până când nu închidem găurile acestea uriaşe prin care se scurg bani fără a creşte calitatea actului medical, "a declarat atunci Traian Băsescu.

Guvernul s-a angajat la FMI că va acorda prioritate programelor sprijinite din fonduri europene când decide noi investiţii şi că Unitatea de Management a proiectelor UE va trece de la Finanţe în subordinea premierului, cu autoritatea de a lua măsuri în ministere pentru accelerarea absorbţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici