EXCLUSIV: Romgaz va fi listată în 2012, mai târziu decât estima Ministerul Economiei

Listarea la bursă a unui pachet de 15% din acţiunile deţinute de Ministerul Economiei la producătorul de gaze naturale Romgaz Mediaş fi derulată până în primăvara anului 2012, cu o întârziere de câteva luni faţă de termenul prevăzut iniţial de instituţie.

36 afișări
Imaginea articolului EXCLUSIV: Romgaz va fi listată în 2012, mai târziu decât estima Ministerul Economiei

EXCLUSIV: Romgaz va fi listată în 2012, mai târziu decât estima Ministerul Economiei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Atât de necesarul capital şi know-how vor fi aduse în sectorul energetic prin investitori privaţi minoritari (prin intermediul ofertelor publice iniţiale sau vânzarea de acţiuni către parteneri strategici) în următoarele companii: OMV Petrom (vânzarea a 10% din capital este în desfăşurare), Transelectrica (15% până la finele anului 2011), Transgaz (15% până la sfârţitul acestui an) şi Romgaz (15% până în primăvara anului 2012)", se arată în scrisoarea de intenţie convenită de Guvern cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) la finalul evaluării din ianuarie-februarie, document obţinut de MEDIAFAX.

Ministerul Economiei programase intrarea la bursă a Romgaz pentru luna decembrie a acestui an.

De asemenea, 15% din titlurile deţinute de Ministerul Economiei la transportatorul de energie Transelectrica vor fi plasate pe piaţa de capital mai târziu decât era estimat iniţial, respectiv în luna iunie.

Ministerul Economiei deţine 73,69% din acţiunile Transelectrica, 85% din capitalul Romgaz, 73,5% din titlurile Transgaz şi 20,6% din OMV Petrom.

Un acţionare semnificativ este Fondul Proprietatea, care deţine 13,5% din titlurile Transelectrica, 15% din Romgaz şi 14,98% din capitalul Transgaz.

Compania OMV Petrom este controlată de grupul austriac OMV, care deţine 51,01% din acţiuni. În acţionariat se regăseşte şi Fondul Proprietatea, cu o participaţie de 20,11%.

Listarea la Bursă a Romgaz, precum şi a altor companii controlate de stat, prin Ministerul Economiei, este o intenţie anunţată de miniştrii de resort încă din 2006.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici