Explicaţia lui Ponta pentru eşecul RA-APPS: Evaluări făcute la nivelul pieţei de acum câţiva ani

Eşecul repetat al licitaţiilor RA-APPS se explică prin faptul că evaluările au fost făcute la nivelul pieţei imobiliare din urmă cu câţiva ani, iar acum piaţa a revenit la un nivel de normalitate, susţine premierul Ponta, după ce MEDIAFAX a anunţat că regia va vinde imobile prin negociere directă.

280 afişări
Imaginea articolului Explicaţia lui Ponta pentru eşecul RA-APPS: Evaluări făcute la nivelul pieţei de acum câţiva ani

Explicaţia lui Ponta pentru eşecul RA-APPS: Evaluări făcute la nivelul pieţei de acum câţiva ani (Imagine: Narcis Pop/Mediafax Foto)

"Evaluările care erau făcute, dacă nu mă înşel, în perioada de boom imobiliar, s-au dovedit nerealiste şi atunci, conform legii, mergem pe acea scădere, 10% dacă se prezintă, însă din ultimele informaţii...Ideea este ca RA-APPS să nu mai rămână un agent imobiliar şi la preţurile pieţei actuale, nu la cele din 2008, să putem înstrăina cât mai multe dintre imobile", a spus Ponta.

Întrebat de jurnalişti cum explică insuccesul repetat al licitaţiilor RA-APPS, Ponta a invocat din nou faptul că evaluările au fost făcute la nivelul pieţei imobiliare din urmă cu câţiva ani, iar în acest moment piaţa imobiliară a revenit la un nivel de normalitate.

Întrebat în continuare dacă acest lucru înseamnă că activele sunt prea scumpe, Ponta a rugat presa să nu îi adreseze întrebări despre un subiect pe care nu îl stăpâneşte "în detaliu" şi a garantat că va cere că RA-APPS şi Secretarului General al Guvernului, în subordinea căruia funcţionează regia, să pună la dispoziţie toate datele de care este nevoie.

Agenţia MEDIAFAX a relatat, miercuri, că Regia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) a eşuat şi la a treia încercare de a vinde imobilele din portofoliu, cedând un singur apartament din aproape 30 active ofertate în prima decadă a lunii iulie, astfel că are acum cale liberă, oferită legal de Guvern, pentru a începe negocieri directe.

Negocierea directă va fi iniţiată deşi consultanţi imobiliari au atenţionat în repetate rânduri că vânzarea activelor RA-APPS în condiţiile actua­le ale pieţei nu este cea mai bună soluţie şi că înfiinţarea unui fond imobiliar listat la bursă pentru administrarea activelor sau transferul acestor servicii către fir­me private sunt alternative la vânzarea in­di­viduală a proprietăţilor, care ar asigura o trans­parenţă sporită şi un câştig mai bun pen­tru stat.

După tenative de vânzare ratate pe parcursul ultimului an şi jumătate, RA-APPS a decis ca, în prima decadă a lunii iulie, să organizeze o a treia licitaţie pentru mai mult de 23 de apartamente, vile, spaţii comerciale şi terenuri, reducând din nou preţul, de această dată cu 20%, şi să lanseze o a doua licitaţie pentru alte cinci apartamente din Bucureşti, cu un preţ redus cu 10%.

Din toate aceste active, regia a vândut un singur apartament cu patru camere în suprafaţă de 131 metri pătraţi, cu 544.360 euro, conform informaţiilor transmise MEDIAFAX.

Noul cadru legal introdus de Guvern în primăvara acestui an prevede că, în cazul în care cea de-a treia licitaţie a avut loc fără ca vreun ofertant să fi oferit cel puţin preţul de pornire al licitaţiei, imobilul va putea fi vândut prin negociere, pe baza unei oferte de cumpărare care va putea fi mai mică cu 30% decât preţul de pornire, nu mai mică decât "valoarea de inventar" a imobilului.

În termen de două zile lucrătoare de la înregistrarea ofertei de cumpărare, RA-APPS va publica pe site-ul propriu anunţul privind înregistrarea acesteia, iar o nouă licitaţie va fi organizată doar dacă, în termen de alte două zile, vor fi înregistrate mai multe oferte.

Întreaga operaţiune este pregătită în contextul în care singurele variante viabile indicate de consultanţi imobiliari pentru un câştig mai bun al statului sunt înfiinţarea unui fond imobiliar listat la bursă pentru administrarea activelor sau transferul acestor servicii către fir­me private.

Întrebaţi de MEDIAFAX dacă, având în vedere că este vorba de a treia licitaţie a acestor imobile, se va proceda la începerea negocierii directe în vederea vânzării, reprezentanţii RA-APPS au făcut trimitere la prevederile legale care permit această operaţiune.

Pentru acest an, RA-APPS estimează venituri totale de 449,1 milioane lei, dar încasările din vânzarea de imobile nu ar urma să depăşească 193,5 milioane lei.

Estimarea este sub prognoza regiei pentru anul trecut, de 296,2 milioane lei, dar nici aceasta nu a putut fi în final atinsă deşi, pe fondul licitaţiilor eşuate, ţinta fusese deja drastic redusă comparativ cu proiecţia iniţială.

Anul trecut, Guvernul a revizuit în scădere drastică estimarea de venituri obţinute din vânzarea imobilelor aflate în administrarea RA-APPS, de la 706 milioane lei, prevăzută în bugetul de stat, la doar 296,2 milioane lei, pe fondul licitaţiilor eşuate în lipsă de oferte.

Un document oficial prezentat însă de MEDIAFAX în primăvara acestui an a indicat că şi această nouă ţintă a fost ratată la mare distanţă şi că vânzarea nu a decurs conform aşteptărilor, RA-APPS reuşind să vândă doar 16 imobile dintr-un total de 103 active scoase la vânzare. În aceste condiţii, veniturile încasate s-au ridicat la doar 39,3 milioane lei, din care 7,98 milioane lei au fost cheltuieli aferente, inclusiv valoarea rămasă neamortizată.

Regia Protocolului de Stat, la care lucrează peste 2.170 de angajaţi cu un câştig mediu lunar mai mare de 1.900 lei, deţine aproximativ 650 locuinţe de protocol şi de serviciu, peste 75 de vile şi mai mult de 250 hectare teren, moştenite de la fosta gospodărie de stat a PCR şi ocupate de actuali sau foşti demnitari, ori chiar de rudele acestora.

Acestora li se adaugă zeci de spaţii comerciale, ferme şi unităţi turistice, dintre care hotelul Triumf din Bucureşti, hotelul Mara din Sinaia, Clubul Floreasca, complexul Scroviştea, complexul Palat Snagov sunt printre cele mai valoroase.

Surse oficiale au declarat că întregul patrimoniu RA-APPS este evaluat la 500 milioane euro -1 miliard euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici