Exporturile au scăzut cu 20-25% la şase luni

Scăderea exporturilor în primele şase luni ale acestui an a fost de 20-25%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, estimează reprezentanţii Asociaţiei Naţionale a Importatorilor şi Exportatorilor din România (ANEIR), prognozând pentru tot anul o depreciere cu 20-30%.

18 afișări
Imaginea articolului Exporturile au scăzut cu 20-25% la şase luni

Exporturile au scăzut cu 20-25% la şase luni (Imagine din arhiva Mediafax Foto)

"În total în primele cinci luni, exporturile, exprimate în euro, s-au redus cu 21,1%, iar în luna iunie scăderea s-a accentuat la 26,7%. În primele două decade din iulie exporturile s-au diminuat cu 22%. Astfel că în primul semetru scăderea va fi de 20-25%, iar semnalele pentru a doua jumătate a anului nu sunt prea bune, de aceea estimăm pentru tot anul că exporturile se vor diminua cu 20-30%", a declarat, vineri, secretarul general al ANEIR, Mihai Ionescu, la Adunarea Generală a UGIR-1903.

El a arătat că cele mai afectate sectoare sunt metalurgia, chimia, materialele de construcţii, mobila şi sticlăria, dar a menţionat că sunt însă şi domenii care nu au fost afectate de criză şi au înregistrat chiar creşteri.

"Exportul de medicamente a crescut cu 30%, avans a înregistrat şi industria cosmeticelor, alimentară şi echipamente energetice. Merg bine industria cauciucului - unde deşi exporturile au scăzut, nu au fost reduceri catastrofale, echipamente de comunicaţii", a adăugat Ionescu.

Institutul Naţional de Statistică a anunţat că în primele cinci luni ale anului deficitul comercial al României a scăzut cu 54% faţă de perioada similară din 2008, la 15,35 miliarde de lei (3,63 miliarde euro), iar exporturile şi importurile şi-au accentuat declinul la 8,8% şi, respectiv, 26,6%.

Exporturile realizate de România în perioada ianuarie-mai au fost de 46,67 miliarde de lei (11 miliarde euro), iar importurile au totalizat de 62,03 miliarde lei (14,6 miliarde euro).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici