Facebook, evaluată la 50 miliarde de dolari

Facebook a obţinut finanţare de 500 milioane de dolari de la banca Goldman Sachs şi un investitor rus, printr-o tranzacţie care evaluează reţeaua de socializare la 50 miliarde de dolari, potrivit unor surse apropiate situaţiei, citate de New York Times.

57 afișări
Imaginea articolului Facebook, evaluată la 50 miliarde de dolari

Facebook, evaluată la 50 miliarde de dolari

Conform acordului, Goldman Sachs a investit 450 milioane de dolari, iar compania rusă Digital Sky Technologies a adus alte 50 de milioane de dolari. Anterior, investitorii ruşi au investit circa 500 milioane de dolari la Facebook.

Totodată, banca americană are dreptul să vândă o parte din acţiunile obţinute, în valoare de până la 75 milioane de dolari, către compania rusă, au adăugat sursele citate.

Acţiunile deţinute de Digital Sky la Facebook ar putea valora astfel 10 miliarde de dolari.

Reprezentanţii Facebook, Goldman Sachs şi Digital Sky Technologies au refuzat să comenteze informaţiile, notează New York Times.

În plus, Goldman Sachs s-a angajat să strângă pentru Facebook finanţare de 1,5 miliarde de dolari de la investitori, la o valoare de piaţă de 50 miliarde de dolari a întregii companii, potrivit altor surse apropiate situaţiei.

Goldman intenţionează să creeze un fond special de investiţii pentru a permite celor mai bogaţi dintre clienţii băncii să investească la Facebook fără a forţa compania să se listeze. Conform legii, dacă o companie are mai mult de 499 de acţionari, aceasta este obligată la transparenţă şi trebuie să înceapă să prezinte public rezultatele financiare şi alte aspecte importante ale afacerii. Astfel, vehiculul investiţional pregătit de Goldman ar putea permite Facebook să ocolească legea, deoarece ar fi considerat un singur acţionar.

La 50 de miliarde de dolari, Facebook ar depăşi ca valoare comanii precum eBay, Yahoo! sau Time Warner.

Implicarea Goldman Sachs, una dintre cele mai importante bănci de pe Wall Street, semnalează puterea tot mai evidentă a Facebook în raport cu giganţi ai internetului precum Google.

Finanţarea obţinută va permite companiei să "fure" angajaţi talentaţi ai concurenţilor, să dezvolte noi produse şi, probabil, să deruleze unele achiziţii, toate acestea fără a fi nevoită să se listeze la bursă.

Investiţia ar putea permite totodată acţionarilor mai vechi, inclusiv dintre angajaţii Facebook, să încaseze sume importante de bani pe acţiunile lor.

În acelaşi timp, tranzacţia ar putea intra şi în atenţia Securities and Exchange Commission, care a început recent o anchetă pe piaţa tot mai fierbinte a acţiunilor companiilor de internet nelistate, precum Facebook, Twitter, Zynga sau LinkedIn. Unii experţi consideră că autorităţile vor în primul rând să determine dacă anumite companii profită de piaţa privată pentru a evita criteriile de transparenţă şi raportare impuse de listarea la bursă.

Finanţatorii privaţi ai Facebook ar putea totodată să facă presiuni asupra companiei pentru a determina managementul să deruleze o ofertă publică iniţială. În cazul Microsoft şi Google, popularitatea acţiunilor pe piaţa privată a determinat în final listarea companiilor la bursă.

Până acum, directorul general al Facebook, Mark Zuckerberg, a împins în plan secund posibilitatea unei oferte publice iniţiale sau a vânzării companiei.

Totuşi, surse apropiate companiei susţin că managementul intenţionează să analizeze o ofertă publică iniţială în 2012.

Pentru Zuckerberg, fondatorul reţelei de socializare, tranzacţia cu Goldman şi investitorii ruşi ar putea reprezenta dublarea averii personale. Forbes estima averea lui Zuckerberg la 6,9 miliarde de dolari când Facebook era evaluată la 23 de miliarde de dolari. Zuckerberg i-ar ajunge astfel din urmă pe fondatorii Google, Larry Page şi Sergey Brin, care au averi estimate la 15 miliarde de dolari fiecare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici