Fed ar putea adopta noi măsuri de sprijinire a economiei

Şomajul ridicat şi inflaţia redusă din SUA indică nevoia pentru noi măsuri de sprijinire a economiei, printr-o relaxare a politicii monetare, a declarat, vineri, preşedintele Rezervei Federale americane (Fed), fără să ofere detalii privind următoarea măsură a băncii centrale.

26 afișări
Imaginea articolului Fed ar putea adopta noi măsuri de sprijinire a economiei

Fed ar putea adopta noi măsuri de sprijinire a economiei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"S-ar părea că, dacă se menţine aceeaşi evoluţie, ar fi cazul unor noi măsuri", a afirmat Bernankela o conferinţă organizată de filiala din Boston a Fed.

O perioadă prelungită de şomaj ridicat ar putea reprezenta un risc pentru sustenabilitatea recuperării economice, iar nivelul redus al inflaţiei ar cauza pericolul unui declin al preţurilor mai mare decât se doreşte, a adăugat el.

Conducerea Fed analizează cât de agresive ar trebui să fie eventualele măsuri de relaxare monetară, a spus Bernanke.

Dolarul s-a depreciat faţă de euro şi yen după remarcile şefului Fed, iar acţiunile au revenit pe creştere.

După ce recuperarea economică a SUA a început să arate semne de încetinire în această vară, aşteptările ca Fed să reia programul de achiziţie de active la scară largă au crescut constant.

Majoritatea economiştilor anticipează măsuri de relaxare monetară de la Fed cu impact de aproximtiv 500 de miliarde de dolari până la sfârşitul anului, potrivit unui sondaj Reuters.

Chiar dacă a coborât dobânda de politică monetară aproape de zero în decembrie 2008, Fed dispune de instrumente pentru relaxarea condiţiilor financiare, însă trebuie să acţioneze cu precauţie, a afirmat Bernanke.

"Politicile neconvenţionale au costuri şi limitări care trebuie luate în calcul la o analiză privind oportunitatea utilizării lor şi gradul de agresivitate", a declarat şeful Fed.

Precedentul program de achiziţii de instrumente financiare al Fed şi-a îndeplinit scopul de a reduce costurile creditării, dar creşterea portofoliului de active al instituţiei comportă riscuri, iar calibrarea unor viitoare achiziţii este dificilă, a adăugat el.

Chiar dacă recesiunea SUA s-a încheiat în iunie 2009, şomajul se menţine la un nivel ridicat, de 9,6%, iar inflaţia de bază a coborât la 1,4%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici