Fed ar putea menţine dobânda de politică monetară la 2%

Rezerva Federală americană (Fed) va menţine probabil, miercuri, rata dobânzii de politică monetară la 2% şi va indica o intensificare uşoară a temerilor legate de inflaţie, concomitent cu aparenta diminuarea a pericolului ca economia americană să intre în recesiune.

19 afișări
Imaginea articolului Fed ar putea menţine dobânda de politică monetară la 2%

Fed ar putea menţine dobânda de politică monetară la 2% (Imagine: Mediafax/AFP)

Fed va anunţa miercuri, în jurul orei 2:15 p.m. (18:15 GMT), decizia luată cu privire la rata dobânzii de politică monetară.

Membrii comitetului de politică monetară al Fed se confruntă cu adâncirea declinului pieţei locuinţelor, care se pare că va afecta negativ economia în continuare, dar şi cu majorarea preţurilor la mărfuri şi petrol care ar putea conduce la accelerarea inflaţiei.

Fed a micşorat la şedinţa din 29-30 aprilie dobânda cheie cu 0,25 puncte procentuale, la 2%, şi a arătat că speră că reducerea totală de 3,25 puncte procentuale, realizată de la jumătate lunii septembrie 2007, va fi suficientă pentru a susţine revenirea economiei în urma declinului pieţei locuinţelor şi a limitării creditării.

Oficialii Fed sunt în continuare îngrijoraţi de evoluţia economiei, dar şi de faptul că majorarea rapidă a costurilor alimentelor şi energiei ar putea exercita presiuni în sensul creşterii preţurilor în general.

"Fed va menţine probabil rata dobânzii de politică monetară pe termen nedefinit, având în vedere incertitudinea legată de riscurile la adresa economiei", au declarat economiştii Deutsche Bank Joseph LaVorgna şi Carl Riccadonna.

Încrederea consumatorilor a scăzut semnificativ în luna iunie, iar preţurile locuinţelor au continuat să coboare, potrivit unor date publicate marţi, ceea ce indică riscurile cu care se confruntă în continuare avansul economic.

În acelaşi timp, posibilitatea accelerării inflaţiei a crescut în urma anunţurilor potrivit cărora cel mai mare producător de produse chimice din SUA, Dow Chemical, va majora preţurile cu până la 25% şi producătorul de oţel din China va plăti aproape dublu pentru minereul de fier livrat de grupul minier Rio Tinto.

Analiştii anticipează că anunţul băncii centrale din SUA va reflecta opinia exprimată recent de preşedintele instituţiei, Ben Bernanke, potrivit căreia economia nu va intra în recesiune.

Bernanke şi vicepreşedintele Fed, Donald Kohn, şi-au exprimat în ultimele săptămâni temerile legate de riscul accelarării inflaţiei, având în vedere că diminuarea riscului unei recesiuni rapide a economiei a scăzut.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici