Filiala Rompetrol din R. Moldova, amendată pentru "profit ilicit"

Filiala grupului petrolier Rompetrol din Republica Moldova a fost amendată cu 20 milioane de lei de autorităţile de la Chişinău pentru obţinerea unui "profit ilicit", prin depăşirea pragului legal admis de rentabilitate, potrivit agentiei Interlic din Republica Moldova, iar reprezentanţii companiei contestă sancţiunea şi afirmă că diferendul ar putea ajunge în instanţă.

50 afișări
Imaginea articolului Filiala Rompetrol din R. Moldova, amendată pentru "profit ilicit"

Filiala Rompetrol din R. Moldova, amendată pentru "profit ilicit"

"Pentru încălcările stabilite, în conformitate cu prevederile Legii antreprenoriatului şi întreprinderilor, agentului economic i-au fost aplicate sancţiuni economice similare venitului ilicit de 9,87 milioane de lei şi o amendă de aceeaşi valoare", relatează Interlic, care citează serviciul de presă al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC) din Republica Moldova.

Reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) şi ofiţerii CCCEC au constatat, în urma unui control, că Rompetrol Moldova a depăşit rata de rentabilitate fixată de legislaţie pentru tranzacţiile cu produse petroliere.

"Din control a rezultat că în perioada anului 2008 societatea verificată nu a înregistrat în evidenţele proprii, în modul cuvenit, profitul de 24,2 milioane de lei. Astfel, prin admiterea încălcărilor menţionate, a fost atinsă o rată a rentabilităţii de 13,97% şi obţinut un profit illicit din activitatea pe piaţa produselor petroliere în valoare de 9,87 milioane de lei", potrivit sursei citate.

Legislaţia Republicii Moldova prevede o rată "rezonabilă" de rentabilitate pentru afacerile cu produse petroliere şi gaze petroliere lichefiate, care nu poate depăşi 10% din consumurile şi cheltuielile anuale totale ale unei companii pentru importul şi comercializarea acestora.

În replică, reprezentanţii Rompetrol Moldova au anunţat că au început procedurile legale pentru contestarea sau anularea deciziei şi nu exclud o acţiune în instanţă.

Grupul Rompetrol este prezent în Republica Moldova din anul 2002, activitatea de bază a companiei fiind importul şi distribuţia de carburanţi pe plan intern, atât prin cele 12 benzinării operate cât şi prin activităţile de wholesale (en gros).

"Activităţile derulate de Rompetrol Moldova respectă atât legislaţia internă în vigoare cu privire la importul şi distribuţia de carburanţi, cât şi cea internaţională prin apartenenţa la Grupul Rompetrol. Rompetrol Moldova oferă pe piaţa de profil din Republica Moldova şi servicii de consultanţă/comisionariat, prin care nu realizează efectiv importul/distribuţia de produse. Serviciile oferite nu intră sub incidenţa Legii 461-XV privind piaţa produselor petroliere, acestea fiind motivul deciziei de sancţionare", afirmă reprezentanţii companiei, într-o declaraţie remisă MEDIAFAX.

Aceştia au mai spus că firmele care apelează la serviciile Rompetrol Moldova pentru identificarea, achiziţia şi plata carburanţilor deţin licente de import, plătesc taxele aferente acestor activităţi şi realizează efectiv importul sau distribuţia carburanţilor.

Rompetrol operează pe piaţa din Republica Moldova din anul 2002 prin distribuţia de carburanţi, iar din 2008 şi pe cea de gaz petrolier lichefiat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici