Finanţele verifică rezultatele companiilor de stat, ajutate de INS şi BNR, după sesizarea Eurostat

Ministerul Finanţelor Publice a început verificarea datelor raportate de către companiile de stat, după ce Eurostat a exprimat rezerve cu privire la calculul deficitului bugetar al României în sistemul european ESA95, a anunţat marţi într-un comunicat Institutul Naţional de Statistică(INS).

34 afișări
Imaginea articolului Finanţele verifică rezultatele companiilor de stat, ajutate de INS şi BNR, după sesizarea Eurostat

Finanţele verifică rezultatele companiilor de stat, ajutate de INS şi BNR, după sesizarea Eurostat (Imagine: Shutterstock)

Potrivit comunicatului, la verificarea calităţii datelor urmează să participe şi experţi ai Băncii Naţionale a României şi INS.

Erostat a anunţat marţi că are rezerve în privinţa calităţii datelor raportate de România referitoare la deficitul bugetar de anul trecut, calculat după standardele ESA95, invocând printre cauze incertitudinea legată de impactul unor companii publice asupra deficitului.

"Astfel de rezerve au fost exprimate de Eurostat şi în anii precedenţi asupra datelor transmise de alte state membre, cum ar fi Grecia, Danemarca şi Marea Britanie (inclusiv pentru ultima Notificare fiscală transmisă la 31 martie 2011)", se arată într-un comunicat al Statisticii.

Guvernul a stabilit pe 20 aprilie că va începe verificarea calităţii datelor din situaţiile financiare ale unor companii publice din perioada 2007-2009, în vederea identificării discrepanţelor dintre conturile financiare şi nefinanciare.

După verificarea datelor şi identificarea cauzelor care au condus la înregistrarea discrepanţelor dintre conturile financiare şi nefinanciare urmează a fi prezentate Eurostat detaliile necesare pentru înlăturarea rezervelor cu ocazia raportării din septembrie 2011, se mai arată în comunicat.

Anul trecut, Comisia Europeană a majorat estimările privind deficitul României după metodologia Uniunii Europene ESA 95 pentru anii 2008 şi 2009 cu 0,3 puncte procentuale, la 5,7%, respectiv 8,6% din PIB, deoarece a reclasificat unele companii de stat ca aparţinând de bugetul statului.

Pentru anul 2008, Eurostat a reclasificat atunci o tranzacţie financiară ca tranzacţie nefinanciară, măsură care a determinat de asemenea modificarea estimării privind deficitul bugetar.

România ocupă locul 11 în UE în funcţie de deficitul bugetar de anul trecut ca pondere din PIB calculat după standardele ESA95, de 6,4%, faţă de 8,5% în 2009, într-un clasament bazat pe datele Eurostat condus de Irlanda şi Grecia, dar se regăseşte printre statele comunitare cu cele mai reduse niveluri ale datoriei publice.

Potrivit datelor Ministerului Finanţelor Publice, deficitul bugetar a fost anul trecut de 6,5% din PIB.

Statistica notează că pentru deficitul bugetar pe anul 2010 au fost luate în calcul estimări privind realizările companiilor deoarece contul de profit şi pierdere şi, respectiv, bilanţul au termen de depunere ulterior datei de 31 martie de transmitere a notificării privind deficitul bugetar.

FMI a obligat Guvernul să includă în calculul deficitului bugetar din acest an şi pierderile din 30 companii de stat centrale sau locale, precum şi titluri emise de Fondul Proprietatea, societăţile fiind astfel obligate să anunţe periodic la Ministerul Finanţelor indicatorii financiari şi operaţiunile efectuate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici