Firmele pot deduce TVA la achiziţii auto în leasing, dar nu la maşini personale

Taxa pe valoare adăugată aplicată contractelor de leasing pentru achiziţii auto va fi în continuare dedusă, pentru vehicule utilitare, exceptate de la această facilitate fiind autoturismele folosite în interes personal de către managerii companiilor, potrivit ministrului Finanţelor.

2183 afișări
Imaginea articolului Firmele pot deduce TVA la achiziţii auto în leasing, dar nu la maşini personale

Firmele pot deduce TVA la achiziţii auto în leasing, dar nu la maşini personale

"Înainte se spunea că nu se mai deduce TVA la leasing, dar se deduce. Nu vor fi aplicate (restricţiile de deducere - n.r.) pentru flotele auto de distribuţie, pentru agenţii de vânzări, pentru carele de reportaj, se referă practic la automobilele care sunt ale întreprinderilor, ale managerilor, care le folosesc în interes personal", a declarat, joi, agenţiei MEDIAFAX, ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea.

Un proiect de ordonanţă de urgenţă elaborat, săptămâna trecută, de Ministerul Finanţelor prevedea că firmele nu vor mai putea deduce taxa pe valoare adaugată pentru achiziţiile de vehicule motorizate de până la 3,5 tone şi cu maxim nouă scaune, inclusiv al şoferului, prevederea aplicându-se şi clienţilor firmelor de leasing financiar.

De asemenea, TVA nu putea fi dedusă nici pentru cumpărarea de bunuri destinate vehiculelor, inclusiv carburanţi, lubrifianţi, piese de schimb sau componente pentru întreţinere, reparaţii sau modificări în regie proprie.

De la această prevedere erau exceptate vehiculele utilizate în scop comercial, în vederea vânzării şi cele pentru transportul de persoane cu plată, inclusiv pentru activitatea de taxi. În această categorie se mai înscriu vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plată, pentru închirierea către alte persoane, instruirea de şcolile de şoferi şi transmiterea utilizării în cadrul unui contract de leasing financiar sau operaţional.

Companiile de leasing aveau posibiltatea să deducă în continuare TVA la achiziţia unui vehicul de la furnizori, însă la refacturarea ratelor şi a dobânzii către client, cu TVA, aceştia nu-şi mai puteau deduce taxa pe valoare adăugată în cazul leasingului financiar.

Pentru leasingul operaţional, care nu presupune cumpărarea vehiculului de către client la finalul contractului, posibilitatea de deducere a TVA era limitată la 30% atât pentru ratele de leasing, cât şi pentru restul cheltuielilor legate de modificare, reparare sau întreţinere.

Reprezentanţii companiilor de profil au criticat propunerile, arătând că limitarea deducerii TVA în cazul leasingului operaţional echivalează cu falimentarea rapidă a acestui tip de activitate pe piaţa românească.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici