Firmele suspendate în 2010 plătesc impozit anticipat

Plata anticipată a impozitului pe profit nu ar trebui să se aplice şi pentru firmele care au înregistrat profit în 2009 dar între timp şi-au suspendat activitatea, însă Codul Fiscal nu are o prevedere în acest sens, potrivit avocatului Gabriel Biriş.

114 afișări
Imaginea articolului Firmele suspendate în 2010 plătesc impozit anticipat

Firmele suspendate în 2010 plătesc impozit anticipat (Imagine: Mediafax Foto)

"Părerea mea este că aceste firme nu ar trebui să plătească impozitul anticipat. Când spun acest lucru, mă bazez pe principiul fiscalităţii. Trebuie să existe un impozit, pentru ca el să fie plătit anticipat", a spus Biriş.

El a arătat că această situaţie va lovi în principal firmele mici, dar şi companiile care au avut un an bun în 2009, iar în 2010 vor fi nevoite să plătească anticipat impozitul la nivelul anului anterior, deşi vor exista rezultate mai slabe.

Întrebat despre această situaţie, directorul Direcţiei Generale Impozite Directe din Ministerul Finanţelor, Dragoş Doroş, a răspuns că o regulă pentru suspendarea plăţilor anticipate nu există în momentul de faţă în Codul Fiscal, iar o regularizare a acestor plăţi se face la sfârşitul anului.

"Statul nu are niciun interes în a face asta, costurile administrative vor fi semnificative", a spus Biriş.

Potrivit legii, începând de la 1 ianuarie 2010, toate companiile vor plăti anticipat impozitul pe profit în fiecare trimestru, calculat la valoarea profitului obţinut în anul precedent, actualizat cu rata inflaţiei şi divizat la patru.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici