Fitch a înrăutăţit perspectiva Rompetrol la "negativ"

Fitch a înrăutăţit, joi, perspectiva grupului Rompetrol de la "stabil" la "negativ", din cauza gradului de îndatorare ridicat, precum şi a fluxului de numerar şi profitabilităţii reduse din primele nouă luni ale anului, dar menţine calificativul pentru datoriile pe termen lung în valută la "B+".

20 afișări
Imaginea articolului Fitch a înrăutăţit perspectiva Rompetrol la "negativ"

Fitch a înrăutăţit perspectiva Rompetrol la "negativ"

Revizuirea perspectivei are în vedere, pe lângă fluxul de numerar operaţional şi profitabilitatea reduse din primele nouă luni din 2008 şi datoria financiară ridicată, actualele condiţii privind ratele înalte ale dobânzii şi riscul mare al refinanţării pe termen scurt, concomitent cu o lichiditate insuficientă a companiei, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară Fitch Ratings.

"Ratingul Rompetrol reflectă profilul slab de credit al companiei de sine stătătoare, prin opoziţie cu legăturile operaţionale şi strategice puternice cu grupul-mamă, compania petrolieră de stat din Kazahstan, KazMunaiGaz. De asemenea, calificativul Rompetrol ia în considerare un sprijin tangibil acordat de KazMunaiGaz sau de acţionarul minoritar, Rompetrol Holding", potrivit comunicatului Fitch.

Creditele subordonate din partea acţionarilor contractate de Rompetrol se ridică în prezent la 533 milioane dolari, şi se anticipează acordarea de noi împrumuturi.

Fitch previzionează că Rompetrol nu va dispune de lichidităţi disponibile suficiente în 2008, având în vedere fondurile reduse din operaţiuni şi cheltuielile de capital considerabile. Compania intenţionează să-şi majoreze semnificativ cheltuielile de capital în perioada 2009-2013 la aproximativ un miliard de dolari, pentru a moderniza rafinăria Petromidia, pentru majorarea producţiei la 4-5 milioane de tone pe an în 2010 şi pentru extinderea reţelei de distribuţie a combustibililor din România şi statele din regiune.

În funcţie de condiţiile de pe piaţă şi de nivelul datoriei companiei, în planul de investiţii de capital ar putea fi incluse şi alte proiecte. Rompetrol intenţionează să finanţeze programul de cheltuieli de capital în mare parte prin fluxul de numerar din operaţiuni şi prin noi credite de la acţionari, susţine agenţia de rating.

"Lichiditatea companiei rămâne insuficientă, datoriile pe termen scurt care au ajuns la maturitate la finele lunii septembrie 2008 fiind de 800 milioane de dolari, ceea ce depăşeşte numerarul şi facilităţile de finanţare neutilizate", se mai spune în comunicatul Fitch.

Astfel, Rompetrol este dependentă de reînnoirea facilităţilor pe fondul condiţiilor dificile de pe piaţa de credit, şi/sau de noi credite acordate de acţionari, pentru a-şi onora obligaţiile. Grupul intenţionează să-şi refinanţeze, în primul semestru din 2009, o mare parte din datoria pe termen scurt prin intermediul unui credit sindicalizat de un miliard de dolari.

Fitch menţionează că KazMunaiGaz nu garantează datoria Rompetrol, iar agenţia a înţeles că nu există în prezent nici un plan pentru majorarea capitalului companiei prin infuzii de la acţionari.

KazMunaiGaz a preluat anul trecut 75% din acţiunile grupului Rompetrol, prezent pe piaţa din România, în schimbul sumei de 1,6 miliarde de dolari. Grupul Rompetrol cuprinde 40 de companii, cu activităţi în 13 state.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici