Fitch: Băncile-mamă continuă să-şi sprijinie subsidiarele din Europa de Est

Băncile vest-europene, precum UniCredit sau Erste Group Bank, menţin sprijinul acordat subsidiarelor din Europa de Est, deşi încearcă să le direcţioneze spre atragerea de finanţare de pe pieţele locale din cauza noilor reguli privind capitalul, potrivit agenţiei de rating Fitch.

98 afișări
Imaginea articolului Fitch: Băncile-mamă continuă să-şi sprijinie subsidiarele din Europa de Est

Fitch: Băncile-mamă continuă să-şi sprijinie subsidiarele din Europa de Est (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Creditorii din Europa de Vest, care controlează trei sferturi din activele sectorului bancar est-european, vor ca diviziile din regiune să-şi finanţeze activitatea de creditare din depozite şi fonduri atrase pe pieţele locale unde funcţionează, din moment ce resursele băncilor-mamă sunt restrânse de înăsprirea reglementărilor bancare internaţionale privind rezervele de capital, citată de Bloomberg.

Cu toate acestea, scăderile înregistrate în finanţarea acestor subsidiare au avut caracter limitat, consideră Artur Szeski, director la departamentul pentru instituţii financiare al Fitch Varşovia.

"Vedem o modificare a politicii băncilor-mamă, însă nu am constatat vreun efect drastic în privinţa fondurilor aflate la dispoziţia subsidiarelor. Nu am observat nicio situaţie în care o bancă-mamă să nu pună la dispoziţia subsidiarei sale capitalul de care a fost nevoie", a spus analistul Fitch.

Grupul de acţiune al Iniţiativei de la Viena, format din reprezentanţi ai instituţiilor financiare internaţionale, autorităţilor de supraveghere şi reglementare din regiune şi băncilor active în Europa de Est, se reuneşte marţi la Bruxelles pentru a discuta limitarea riscurilor de finanţare.

Iniţiativa de la Viena, adoptată la începutul anului 2009, a prevenit eventuale retrageri de capital de pe pieţele emergente în urma crizei financiare mondiale declanşată de falimentul Lehman Brothers din septembrie 2008.

Szeski notează că băncile-mamă şi-au reafirmat angajamentul faţă de operaţiunile din Europa de Est prin recapitalizarea subsidiarelor, acolo unde a fost nevoie.

Erste, a doua bancă din regiune după grupul italian UniCredit, a injectat anul trecut capital în subsidiarele din Ungaria şi România, care au contribuit la pierderea înregistrată în 2011 de grup prin deprecierea activelor şi constituirea unor provizioane substanţiale pentru credite neperformante, aminteşte Bloomberg.

Raiffeisen, a treia bancă din Europa de Est, a anunţat săptămâna trecută că-şi va majora participaţiile deţinute la subsidiarele din Slovacia şi Cehia pentru a se pregăti pentru alinierea la directivele Basel III începând de anul viitor.

"Chiar şi în ţări unde băncile-mamă au avut probleme mari cu subsidiarele, Ungaria fiind un exemplu bun în acest sens, grupurile şi-au susţinut diviziile", a adăugat analistul Fitch.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici