Fitch:Criza financiară a expus băncile din România la riscuri sporite

Criza financiară internaţională a expus băncile din România la riscuri sporite, prin amplificarea presiunilor asupra cursului valutar, într-un mediu operaţional dominat de băncile străine, sea arată într-un raport al Fitch Ratings referitor la sectorul bancar român.

26 afișări
Imaginea articolului Fitch:Criza financiară a expus băncile din România la riscuri sporite

Fitch:Criza financiară a expus băncile din România la riscuri sporite

În condiţiile în care băncile străine controlează 88% din activele bancare din ţară, Fitch anticipează o reducere a fondurilor disponibile pentru finanţare, la nivelul companiilor-mamă, iar costul mai ridicat al finanţării se va transpune într-o creştere mai lentă a creditelor şi o profitabilitate mai scăzută în 2009, potrivit raportului "The Romanian Banking System and Prudential Regulations".

"Unul dintre principalele riscuri din România este cel legat de creditele în valută. Peste jumătate din totalul împrumuturilor, precum şi al celor către populaţie sunt denominate în monedă străină", a declarat Levent Topcu, director la Fitch Ratings în domeniul instituţiilor financiare.

Fitch anticipează că PIB-ul României se va contracta în 2009 cu 4,5%.

Dezechilibrul extern semnificativ a expus România la reducerea interesului investitorilor pentru plasamentele riscante, precum şi la înăsprirea condiţiilor de creditare, pentru sectorul bancar dominat de instituţiile financiare străine.

Acordul stand-by cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi instituţiile financiare multilaterale, precum şi angajamentele băncilor-mamă din străinătate pentru sprijinirea sectorului bancar român vor contribui la acoperirea deficitului de finanţare externă şi vor oferi oportunitatea de a relansa economia, se mai arată în raport.

Fitch notează totuşi că angajamentele băncilor-mamă din străinătate de a menţine capitalizarea subsidiarelor din România trebuie să se şi concretizeze.

Agenţia consideră că perspectivele economice se menţin dificile pentru România, fiind important ca autorităţile să respecte condiţiile incluse în acordul cu Fondul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici