Fitch retrogradează Grecia în categoria nerecomandată pentru investiţii, la acelaşi nivel cu România

Agenţia de evaluare financiară Fitch a retrogradat ratingul suveran al Greciei cu o treaptă, de la "BBB-" la "BB+", şi a inclus astfel statul elen în categoria nerecomandată pentru investiţii (speculativ), la acelaşi nivel cu România.

25 afișări
Imaginea articolului Fitch retrogradează Grecia în categoria nerecomandată pentru investiţii, la acelaşi nivel cu România

Fitch retrogradează Grecia în categoria nerecomandată pentru investiţii, la acelaşi nivel cu România (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

Fitch a coborât şi ratingul pentru credite pe termen scurt de la "F2" la "B" şi a renunţat la supravegherea, cu posibilitate de revizuire negativă, a calificativelor, se arată într-un comunicat al agenţiei. Perspectiva pentru ratingul "BB+" pentru credite pe termen lung este negativă, în timp ce România are perspectivă stabilă.

Plafonul de ţară pentru Grecia a fost confirmat la "AAA", aplicabil tuturor statelor din zona euro.

"Revizuirea ratingului admite că, în pofida faptului că performanţele economice şi fiscale ale Greciei în programul cu Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană au depăşit aşteptările în multe privinţe, îndatorarea ridicată creşte vulnerabilitatea solvenţei fiscale la şocuri. Totodată, procesul de consolidare fiscală va trebuie să fie susţinut pe o perioadă de mai mulţi ani", notează Fitch.

În România sunt prezente mai multe bănci elene, între care Alpha Bank, Piraeus Bank şi ATEbank sub brand propriu, în timp ce EFG Eurobank şi National Bank of Greece controlează Bancpost, respectiv Banca Românească.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici