Florin Cîţu anunţă ce măsuri economice trebuie luate pentru a combate efectele provocate de coronavirus

Guvernul României trebuie să injecteze lichiditate în economie şi să transfere resurse din sectoarele economice care merg bine în cele care se confruntă cu o situaţie mai dificilă, a declarat, luni, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu.

1134 afișări
Imaginea articolului Florin Cîţu anunţă ce măsuri economice trebuie luate pentru a combate efectele provocate de coronavirus

Florin Cîţu anunţă ce măsuri economice trebuie luate pentru a combate efectele provocate de coronavirus

"Alocarea de resurse către Ministerul Sănătăţii este prioritară şi apoi bineînţeles să alocăm resursele în economie sau să facilităm transferul resurselor din anumite sectoare din economie ca toată economia să funcţioneze. Sunt sectoare în economie unde este nevoie de forţă de lucru, care este acum suprasolicitată, şi sunt sectoare unde forţa de lucru nu mai este folosită. Şi trebuie să punem aceste două-trei sectoare să se unească, să tranfere forţă de muncă din parte în alta", a spus, luni, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, la Digi24.

În ceea ce priveşte evoluţia cursului euro/leu, care a fost cotat luni la un nou maxim record de 4,8242 de lei/euro, ministrul a spus că aici este responsabilitatea băncii centrale. Cîţu a adăugat că lecţia învăţată din criza din 2008 este că toate companiile trebuie să aibă lichiditate.

"Eu în continuare merg pe varianta că este vital în acest moment să injectăm lichiditate în economie. Dacă am învăţat ceva din lecţia crizei din 2008 este că trebuie să injectăm lichiditate în tot sistemul economic, toate companiile trebuie să aibă lichiditate în acest moment. (…) Vor mai fi şi alte măsuri. Dar repet, trebuie să facem un sistem flexibil de a transfera resurse din acele sectoare din economie unde situaţia merge bine către sectoare din economie unde situaţia nu merge la fel de bine în acest moment", a adăugat ministrul Finanţelor Publice.

Florin Cîţu a precizat că rectificarea bugetară înainte de termen va viza în special transferarea de bani către Ministerul Sănătăţii, iar în ceea ce priveşte amânarea plăţii ratelor, acesta a precizat că băncile vor veni în perioada următoare cu un pachet de sprijin pentru companii. Ministrul a mai spus că criza economică va ţine mai mult de două-trei luni.

"Discutiile sunt, aici este decizia sistemului bancar şi vor găsi (băncile) cea mai bună soluţie. Este bine ce face sistemul bancar, nu se grăbesc pentru că nu cred că este doar o situaţie de două-trei luni, s-ar putea să fie mai lungă, şi atunci cred că trebuie să vină cu un pachet important. Să-i lăsăm să facă pachetul să fie cât mai bun şi să fie aplicabil. Vom vedea cu ce vor apărea şi va apărea în perioada următoare", a precizat oficialul guvernamental.

Ministrul a mai spus că vor apărea şi alte măsuri de sprijin şi că Guvernul va rambursa aproape 10 miliarde de lei în economie în această lună şi în următoarea.

"Bineînţeles, aceste măsuri pe care le-am prezentat au oricum un impact pozitiv în economie de câteva miliarde. Doar TVA-ul de exemplu care se va duce în martie înapoi în economie, în jur de 2,3 miliarde de lei, în aprilie se vor mai duce în jur de 6,7 miliarde de lei, deci doar din zona asta de returnat TVA mai rapid vorbim de 10 miliarde de lei care se întorc în economie", a spus Florin Cîţu.

Ministrul a anunţat, luni, pe Facebook, mai multe măsuri de sprijinire a sectorului privat, printre care suspendarea sau, după caz, neînceperea executării silite a creanţelor bugetare, rambursarea mai rapidă a TVA şi suspendarea acţiunilor de control.

Ministrul a mai afirmat că se gândeşte şi un sistem de bonusare a celor care îşi plătesc impozitele.

"Aceste măsuri au rolul de a ajuta acele sectoare din economie unde activitatea a scăzut. Fac apel ca în sectoarele care merg bine să se plătească la timp impozitele. Azi avem prima conferinţă cu Eurogroup, dar noi încercăm să menţinem România pe creştere economică", a spus Cîţu.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici