FMI a îmbunătăţit prognoza de creştere economică globală pentru 2010

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit, vineri, în sens pozitiv, prognozele de creştere economică globală, de la -1,4% la -1,3% pentru 2009 şi, respectiv, de la 2,5% la 2,9% pentru 2010, potrivit unui document al instituţiei, citat de Reuters.

25 afișări
Imaginea articolului FMI a îmbunătăţit prognoza de creştere economică globală pentru 2010

FMI a îmbunătăţit prognoza de creştere economică globală pentru 2010 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Documentul prezintă şi prognoze pe 2010, modificate în sens pozitiv, pentru Statele Unite, zona euro, Germania şi Marea Britanie, menţinând totodată estimarea pentru Japonia.

Astfel, Produsul Intern Brut (PIB) al SUA ar trebui să urce anul viitor cu 1,2%, mai mult decât estimarea anterioară, de 0,8%, iar economia zonei euro va stagna, prognoza anterioară indicând o contracţie de 0,3%.

Directorul executiv al Fondului, Dominique Strauss-Kahn, a susţinut, vineri, la Berlin, un discurs amplu în cadrul căruia şi-a prezentat aprecierile cu privire la perspectivele economice globale, atingând subiecte precum forţa procesului de relansare economică, strategiile de eliminare a pachetelor de stimulare a economiei şi a sistemului financiar, precum şi reforma sistemelor care guvernează economia şi sectorul financiar mondial.

Strauss-Kahn prevede că fenomenul de relansare, de revenire, va cuprinde decisiv economia lumii în prima parte a anului viitor, dacă strategiile guvernelor privind programele de stimulare introduse în perioada de criză vor fi adecvate.

Şeful FMI a avertizat că eliminarea timpurie a măsurilor de sprijin ar putea obstrucţiona redresarea economiei mondiale, dar a îndemnat marile puteri economice să formuleze strategii clare de încheiere a acestor programe, pentru a evita o nouă criză a încrederii determinată de incertitudine privind politica fiscală şi economică.

El a arătat că riscul ca guvernele să elimine prea devreme pachetele de stimulare economică este mai ridicat decât acela ca măsurile de sprijin să fie prezente în peisajul economic pentru o perioadă prea lungă de timp.

Strauss-Kahn a afirmat totodată că liderii G20, care se vor reuni în perioada 24-25 septembrie la Pittsburgh, trebuie să ia decizii concrete privind reforma sistemului financiar global.

În plus, directorul FMI a declarat că resursele financiare de care dispune Fondul trebuie consolidate şi majorate pentru ca instituţia să-şi menţină "forţa".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici