FMI aprobă un împrumut de 15,6 miliarde de dolari pentru Ucraina  FMI aprobă un împrumut de 15,6 miliarde de dolari pentru Ucraina

Fondul Monetar Internaţional a anunţat că a fost aprobat, de către consiliul său executiv, un program de împrumut pe patru ani în valoare de 15,6 miliarde de dolari pentru Ucraina, parte a unui pachet global de 115 miliarde de dolari, potrivit reuters.

233 afișări
Imaginea articolului FMI aprobă un împrumut de 15,6 miliarde de dolari pentru Ucraina

FMI aprobă un împrumut de 15,6 miliarde de dolari pentru Ucraina

Împrumutul pe patru ani în valoare de 15,6 miliarde de dolari pentru Ucraina face parte dintr-un pachet global de 115 miliarde de dolari pentru a sprijini economia ţării în timp ce aceasta se luptă cu armata Rusiei, de 13 luni.

Decizia deschide calea pentru o plată imediată de aproximativ 2,7 miliarde de dolari către Kiev şi impune Ucrainei să realizeze reforme ambiţioase, în special în sectorul energetic, a precizat Fondul, vineri, într-o declaraţie.

Împrumutul din cadrul Mecanismului extins de creditare (EFF) este primul program major de finanţare convenţională aprobat de FMI pentru o ţară implicată într-un război de amploare.

Programul anterior al Ucrainei, în valoare de 5 miliarde de dolari, un program pe termen lung al FMI, a fost anulat în martie 2022, când fondul a acordat o finanţare de urgenţă de 1,4 miliarde de dolari, cu puţine condiţii. În octombrie anul trecut, a oferit încă 1,3 miliarde de dolari în cadrul unui program de tip „fereastră de şoc alimentar”.

Un oficial al FMI a declarat că noul pachet de 115 miliarde de dolari include împrumutul FMI, 80 de miliarde de dolari în promisiuni de granturi şi împrumuturi concesionale din partea instituţiilor multilaterale şi a altor ţări, precum şi angajamente de reducere a datoriei în valoare de 20 de miliarde de dolari.

Ce condiţii trebuie să îndeplinească Ucraina

Ucraina trebuie să îndeplinească anumite condiţii în următorii doi ani, inclusiv măsuri pentru creşterea veniturilor fiscale, menţinerea stabilităţii cursului de schimb, menţinerea independenţei băncii centrale şi consolidarea eforturilor de combatere a corupţiei.

În cea de-a doua fază a programului vor fi necesare reforme mai profunde pentru a spori stabilitatea şi reconstrucţia postbelică timpurie, revenind la cadrele de politică fiscală şi monetară de dinainte de război, stimulând competitivitatea şi abordând vulnerabilităţile sectorului energetic, a precizat FMI.

Un oficial de rang înalt din cadrul Trezoreriei SUA a declarat că programul a fost „foarte solid” şi a inclus angajamente din partea autorităţilor ucrainene de a atinge 19 obiective de referinţă structurale numai în următorul an.

Primul director general adjunct al FMI, Gita Gopinath, a declarat că programul se confruntă cu riscuri „excepţional de ridicate”, iar succesul său depinde de mărimea, compoziţia şi momentul finanţării externe pentru a contribui la eliminarea deficitelor de finanţare fiscală şi externă şi la restabilirea sustenabilităţii datoriei Ucrainei.

Invazia Rusiei în Ucraina continuă să aibă un impact economic şi social devastator”, a spus ea, lăudând autorităţile ucrainene pentru menţinerea „stabilităţii macroeconomice şi financiare generale” în ciuda tensiunilor provocate de război.

Decizia oficializează un acord la nivelul personalului FMI încheiat cu Ucraina la 21 martie, care ia în considerare calea de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană după război.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat noua finanţare.

Este un ajutor important în lupta noastră împotriva agresiunii ruseşti”, a declarat el pe Twitter. „Împreună susţinem economia ucraineană. Şi mergem înainte spre victorie!”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici