FMI ar putea închide biroul din România, BNR a propus ca acesta să revină în sediul băncii

Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi-ar putea închide biroul regional din România, ca parte a unui proces mai amplu de reorganizare, deşi BNR a propus ca, pentru diminuarea cheltuielilor, reprezentanţa să revină în sediul băncii centrale, au declarat, agenţiei MEDIAFAX surse apropiate instituţiei.

17 afișări
Imaginea articolului FMI ar putea închide biroul din România, BNR a propus ca acesta să revină în sediul băncii

FMI ar putea închide biroul din România

"FMI închide birourile din ţările în care nu are programe, ca parte a procesului de restructurare. Biroul de la Bucureşti este unul dintre cele propuse pentru închidere, însă mai trebuie stabilite o serie de detalii", au precizat sursele citate.

Pentru menţinerea biroului din România, BNR a propus ca reprezentanţa să revină în sediul băncii centrale.

Închiderea biroului nu a fost încă decisă, acesta putând rămâne deschis până la începutul anului viitor.

Potrivit surselor, Fondul ar putea închide toate reprezentanţele din Europa Centrală şi de Est, cu excepţia celei din Varşovia, care va deveni birou regional.

FMI va păstra o serie de birouri, precum cele din Moldova şi Macedonia, ţări în care Fondul desfăşoară încă programe.

Biroul regional FMI pentru Romania si Bulgaria a fost înfiinţat în septembrie 2006, până atunci reprezentanţa de la Bucureşti având competenţe exclusiv pentru România.

Conform datelor prezentate pe propriul web-site, obiectivul central al biroului regional constă în îmbunătăţirea capacităţii Fondului de a-şi desfăşura funcţia de supraveghere, activitate principală a FMI în România şi Bulgaria, ulterior integrării în UE a celor două state.

România a primit asistenţă financiară, din partea FMI, sub forma unor împrumuturi de tip stand-by. Începând cu 1972, cele două părţi au semnat zece astfel de acorduri.

Resursele FMI au fost folosite în nouă ocazii, ca suport financiar pentru programele economice ale Gvernului. Ultimul acord, aprobat în iulie 2004, a fost un acord stand-by de tip preventiv, pe 24 de luni, din care autorităţile române nu au făcut trageri.

Negocierile pentru continuarea acordului cu FMI semnat în iulie 2004 au eşuat în octombrie 2005, după ce autorităţile de la Bucureşti au respins solicitările instituţiei financiare internaţionale. FMI a criticat politica bugetară a autorităţilor române şi a solicitat măsuri de creştere a veniturilor şi diminuare a cheltuielilor, pentru reducerea deficitului bugetar.

Acordul stand-by a încetat, în mod formal, la 7 iulie 2006, iar relaţia României cu FMI continuă prin colaborări curente cu experţii instituţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici