FMI ar trebui să înceapă reforma sistemului monetar internaţional

FMI ar trebui să înceapă să lucreze la un program de reforme care să elimine "deficienţele intrinsece" ale sistemului monetar internaţional, în vederea creării unui mediu stabil pentru creşterea economiei mondiale, a declarat, marţi, ministrul chinez al Finanţelor, Xie Xuren.

49 afișări
Imaginea articolului FMI ar trebui să înceapă reforma sistemului monetar internaţional

Xie Xuren, ministrul chinez al economiei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Comentariile făcute de Xie la reuniunea bianuală a FMI şi Băncii Mondiale nu au inclus elemente concrete, dar au arătat clar nemulţumirea autorităţilor chineze faţă de instabilitatea pieţei valutare din afara Chinei, precum şi dorinţa de schimbare.

Duminică, Yi Gang, viceguvernator al băncii centrale din China, a declarat că ţara sa vrea ca FMI să monitorizeze îndeaprope fluxurile de capital şi să promoveze o stabilitate relativă a ratelor de schimb valutar pentru principalele monede.

Autorităţile chineze nu au mai menţionat, la întâlnirile de la Istanbul, necesitatea unei noi monede destinată constituirii rezervelor valutare.

În discursul său, Xie a reiterat că statul pe care îl reprezintă va menţine o politică bugetară activă şi o strategie monetară moderată.

Economia chineză a avansat cu 7,9% în trimestrul al doilea, faţă de intervalul similar din 2008 şi reprezintă motorul relansării economiei mondiale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici