- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (06.04.2023, 20:46)
- Iulian Tenchiu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
FMI avertizează că lumea se îndreaptă către cea mai proastă perioadă economică din ultimii 30 de ani
Directorul general al FMI a avertizat că economia mondială se va confrunta cu mulţi ani de creştere lentă, iar perspectivele pe termen mediu sunt cele mai slabe din ultimele trei decenii, scrie Financial Times, citat de Business Magazin.
Urmărește
2010 afișări
Luând cuvântul la Washington, înaintea reuniunilor Băncii Mondiale şi FMI de săptămâna viitoare, Kristalina Georgieva a declarat că economia mondială se va dezvolta cu o rată medie anuală de aproximativ 3% în următorii cinci ani.
Cifra este cu mult sub prognoza medie de 3,8% din ultimele două decenii şi marchează cea mai slabă proiecţie de creştere pe termen mediu din 1990 încoace.
În deceniile care au trecut de atunci, globalizarea a contribuit la creşterea ratelor de creştere şi la scoaterea din sărăcie a sute de milioane de oameni. Însă, având în vedere că protecţionismul comercial este în creştere, se aşteaptă ca ritmul de expansiune economică globală să încetinească.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iranul se pregătește de atac. Ar putea avea loc chiar în această noapte, înainte de alegerile din SUA: „Nu vom lăsa alegerile americane să ne influențeze”
-
Cum ar fi arătat pacea în termenii Moscovei? Documente scurse dezvăluie cerinţele Proiectului de Pace al Rusiei din 2022
-
Culmea tupeului: Rusia acuză Occidentul de imixtiune în alegerile din Republica Moldova
-
Nelu Tătaru a fost plasat sub control judiciar pentru luare de mită
Subliniind o temă probabilă a reuniunilor de săptămâna viitoare, directorul general al FMI a declarat că principalele obstacole în calea creşterii sunt fragmentarea economică tot mai mare şi tensiunile geopolitice.
Referindu-se la invazia Rusiei în Ucraina, Georgieva a declarat: „Această calamitate nu numai că ucide oameni nevinovaţi, ci şi agravează criza costului vieţii şi aduce mai multă foamete în întreaga lume. Ea riscă să şteargă dividendele păcii de care ne-am bucurat în ultimele trei decenii, provocând, de asemenea, tulburări în comerţ şi finanţe”.
„Calea de întoarcere la o creştere robustă este accidentată şi greu de găsit, iar legăturile care ne ţin împreună par a fi mai slabe acum decât erau în urmă cu doar câţiva ani”, a adăugat Georgieva.
Perspectivele mai slabe ar face „şi mai dificilă reducerea sărăciei, vindecarea cicatricilor economice ale crizei Covid şi oferirea de noi şi mai bune oportunităţi pentru toţi”.
Pentru trimestrele următoare, FMI susţine apelurile OCDE şi ale altor organizaţii internaţionale pentru ca băncile centrale să menţină ratele ridicate ale dobânzilor. Georgieva a declarat că înfrângerea inflaţiei este o bază vitală pentru o performanţă economică mai bună pe termen mediu.
Falimentul Silicon Valley Bank şi al Credit Suisse „a scos la iveală eşecuri în gestionarea riscurilor la anumite bănci, precum şi deficienţe în materie de supraveghere”, a spus ea, dar a adăugat că „factorii de decizie politică au fost remarcabil de rapizi şi cuprinzători în acţiunile lor din ultimele săptămâni”.
Instabilitatea financiară suplimentară ar trebui să fie abordată prin oferirea de către băncile centrale de lichidităţi mari băncilor care se confruntă cu dificultăţi de finanţare. Însă, dacă turbulenţele se agravează, autorităţile bancare ar putea fi nevoite să renunţe la această poziţie şi să reducă ratele.
Dacă acest lucru s-ar întâmpla, băncile centrale s-ar confrunta cu compromisuri dificile între obiectivele lor de inflaţie şi de stabilitate financiară, precum şi cu utilizarea instrumentelor respective.
Georgieva a indicat că cele mai recente previziuni de creştere ale FMI, publicate săptămâna viitoare, vor fi puţin schimbate faţă de cele din ianuarie.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: WSJ: Rusia plănuia să incendieze avioanele cu destinația SUA și Canada, prin dispozitive inflamabile pe bază de magneziu
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Gigi Becali și-a băgat ginerele în anchetă după dezvăluirile din CANCAN! Milionarul i-a întocmit rechizitoriul monden lui Mincu și…
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe