FMI: Creşterea PIB-ului României ar putea fi negativă în 2009

Creşterea economică a României ar putea fi negativă în 2009, în contextul scăderii exporturilor, înăspririi condiţiilor de creditare pentru firme şi gospodării, şi al perspectivelor privind declinul consumului şi investiţiilor, a anunţat, miercuri, Fondul Monetar Internaţional (FMI).

94 afișări
Imaginea articolului FMI: Creşterea PIB-ului României ar putea fi negativă în 2009

FMI: Creşterea PIB-ului României ar putea fi negativă în 2009 (Imagine: Mediafax Foto)

Surse guvernamentale au declarat pentru MEDIAFAX că FMI anticipează că economia României va scădea în acest an cu până la 1%, după ce şi-a revizuit în jos ultima estimare de PIB, care indica o creştere de peste 1% în 2009.

"România este în prezent extrem de afectată de recesiunea mondială. În timp ce creşterea economică s-a menţinut în primele trei trimestre din 2008, indicatorii privind producţia s-au deteriorat rapid în ultimele luni ale anului. Exporturile au început să scadă, condiţiile în care firmele şi gospodăriile au acces la creditare s-au înăsprit, iar consumul de pe piaţa locală şi investiţiile sunt prognozate că vor scădea. Producţia industrială scade, iar încrederea consumatorilor şi companiilor s-a deteriorat. Prin urmare, activitatea economică va încetini, iar creşterea PIB-ului ar putea deveni negativă în 2009", precizează FMI.

Potrvit Fondului, creşterea economică va înregistra o revenire moderată doar în ultima parte a anului sau la începutul lui 2010.

"Este adevărat că incertitudinile legate de această prognoză sunt ridicate, şi credem că riscurile sunt în sensul scăderii estimărilor", menţionează FMI.

O misiune a FMI s-a aflat în perioada 27 ianuarie - 4 februarie în România pentru o vizită regulată, programată în mod curent între consultările anuale, pentru a evalua situaţia economică şi a discuta politicile cu noul Guvern.

Citeşte şi:

FMI anticipează că România va intra în recesiune în 2009

FMI a recomandat înăsprirea politicii fiscale

O misiune a FMI vizitează România

Băsescu: Raportul Fondului despre evoluţia României este corect

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici