FMI: Criza din zona euro a ajuns într-o etapă critică. Obligaţiunile comune sunt o posibilă soluţie

Criza din zona euro a ajuns într-o etapă critică, iar statele membre trebuie să-şi asume un angajament ferm faţă de moneda unică pentru a recâştiga încrederea investitorilor, potrivit unui raport al FMI, care recomandă introducerea de obligaţiuni comune ca posibilă soluţie pentru Europa.

701 afișări
Imaginea articolului FMI: Criza din zona euro a ajuns într-o etapă critică. Obligaţiunile comune sunt o posibilă soluţie

FMI: Criza din zona euro a ajuns într-o etapă critică. Obligaţiunile comune sunt o posibilă soluţie (Imagine: Shutterstock)

"În pofida măsurilor extraordinare, băncile şi pieţele datoriilor de stat din multe părţi ale zonei euro rămân sub presiune acută, ridicând semne de întrebare privind viabilitatea uniunii monetare. Condiţiile economice şi financiare continuă să se deterioreze. Investitorii privează de finanţare statele membre care au cea mai mare nevoie, transferând capitalul la adăpost şi împingând primele de risc la noi recorduri", potrivit unui raport prezentat de Fondul Monetar Internaţional (FMI), citat de Bloomberg.

Sistemul monetar european are nevoie de o uniune bancară şi de integrare fiscală, pentru a pune capăt declinului de încredere care cuprinde regiunea, consideră FMI.

"Prioritatea imediată este o acţiune concretă spre formarea unei uniuni bancare în zona euro. Cadrul legislativ propus la nivelul UE pentru procese armonizate de rezoluţie bancară este un prim pas necesar, însă Europa trebuie să meargă mai departe. Trebuie stabilit la nivel regional un mecanism unic de garantare a depozitelor, pentru a rupe legăturile dintre bănci şi statele unde au sediul şi pentru a sprijini încrederea depozitorilor", recomandă FMI.

Indicele Stoxx Europe 600 al celor mai importante acţiuni europene a scăzut cu aproape 9% din 16 martie, când a înregistrat ultimul maxim, din cauza temerilor privind posibila ieşire a Greciei din zona euro şi criza din sectorul bancar spaniol.

Costurile de finanţare a Spaniei au continuat să urce joi, guvernul de la Madrid plătind un randament de 4,706% pentru a plasa pe piaţă obligaţiuni cu maturitatea la doi ani, faţă de 2,069% la o licitaţie similară din luna martie.

Randamentul obligaţiunilor spaniole cu scadenţa la 10 ani a atins luni 7,285%, cel mai ridicat nivel de la introducerea euro. Costul titlurilor similare italiene a urcat săptămâna trecută la 6,342%, maximul ultimelor cinci luni.

"Introducerea unei forme limitate de datorie comună, cu mecanismele adecvate de siguranţă la nivel guvernamental, poate reprezenta un pas intermediar spre integrare fiscală şi distribuirea riscului", consideră FMI.

Germania şi cancelarul Angela Merkel se opun ferm ideii de obligaţiuni comune la nivelul zonei euro. Soluţia ar echilibra dobânzile în regiune, asigurând dobânzi mai mici statelor din sud, însă costurile de finanţare ar creşte semnificativ pentru ţări precum Germania, Austria, Olanda sau Finlanda.

Cu o cotă de 27% în capitalul vărsat al Băncii Centrale Europene (BCE), Germania este principalul finanţator al programelor de criză din zona euro, inclusiv al intervenţiilor din Grecia, Portugalia şi Irlanda.

FMI consideră că măsurile de politică monetară nu ar oferi soluţii pe termen lung, însă scăderea inflaţiei oferă BCE spaţiu de manevră pentru reducerea dobânzilor şi pentru "semnalarea unui angajament faţă de o poziţie mai acomodantă pentru o perioadă mai îndelungată", notează FMI.

De asemenea, BCE ar trebui să se asigure că furnizează lichiditate amplă pentru băncile din întreaga zonă euro, cu condiţii flexibile, recomandă FMI.

Experţii Fondului consideră că, în caz de necesitate, instituţia ar trebui să ia în calcul utilizarea unor măsuri neconvenţionale, precum relaxarea cantitativă sau reactivarea programului de intervenţii pe pieţele obligaţiunilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici