FMI: Datoria publică nu va reprezenta un pericol pentru România dacă deficitul bugetar va scădea

Datoria publică nu va reprezenta un pericol pentru România atâta timp cât va fi aplicat un proces de consolidare fiscală prin care să se reducă deficitul bugetar la 5,9% din PIB în 2010 şi ulterior acesta să intre în ţinta stabilită prin tratatul de la Maastricht, de sub 3% din PIB, potrivit FMI.

22 afișări
Imaginea articolului FMI: Datoria publică nu va reprezenta un pericol pentru România dacă deficitul bugetar va scădea

FMI: Datoria publică nu va reprezenta un pericol pentru România dacă deficitul bugetar va scădea (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Datoria publică este mult, mult mai redusă, ca procent din PIB, comparativ cu cea a unei ţări precum Grecia. Aceasta însă creşte şi este unul dintre motivele cheie pentru care trebuie să intrăm într-un proces de consolidare fiscală prin care să reducem deficitul la 5,9% în 2010 şi ulterior sub limita de 3% din PIB", a declarat, vineri, şeful misiunii de evaluare a FMI în România, Jeffrey Franks, după o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, ministrul Muncii, Mihai Şeitan şi mai mulţi reprezentanţi ai Băncii Europene şi Comisiei Europene.

El a arătat că România nu va avea o instabilitate generată de datoria publică atâta timp cât va respecta angajamentele asumate în faţa instituţiilor internaţionale.

"Cu cât reducem mai repede deficitul bugetar cu atât creşterea datoriei publice va încetini şi astfel pericolul pentru România se va diminua", a spus Franks.

Discuţiile la care a participat şeful misiunii FMI au vizat printre altele veniturile şi cheltuielile stabilite pentru 2010 şi reformele incluse în buget.

Pe de altă parte, el a arătat că FMI va fi flexibil în ceea ce priveşte transferurile de bunuri şi servicii din bugetul pe 2010.

O misiune a FMI se află în perioada 20-27 ianuarie în România pentru a doua şi a treia revizuire a acordului stand-by, în vederea eliberării a două tranşe, în valoare cumulată de 2,3 miliarde de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici