FMI: Economia mondială se va contracta cu 0,5-1% în 2009

Fondul Monetar Internaţional (FMI) anticipează o contractare de 0,5-1% a economiei mondiale în acest an, a declarat directorul executiv al instituţiei, Dominique Strauss-Kahn, într-un interviu pentru publicaţia spaniolă El Pais.

19 afișări
Imaginea articolului FMI: Economia mondială se va contracta cu 0,5-1% în 2009

Directorul executiv al FMI, Dominique Strauss-Kahn (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit oficialului, relansarea economică ar putea începe în primele două trimestre ale anului viitor.

"Dacă politicile economice sunt adecvate, recuperarea ar trebui să apară în primele două trimestre din 2010", a afirmat oficialul.

FMI a estimat, în martie, în două rapoarte pregătite pentru summit-ul G20 din această săptămână, că economia globală se va contracta cu până la 1% în acest an, prima scădere a Produsului Intern Brut mondial înregistrată de la cel de-Al Doilea Război Mondial. Tot atunci, instituţia anticipa o relansare graduală începând cu anul 2010.

Într-o serie separată de declaraţii, Strauss-Kahn a afirmat, miercuri, că Banca Centrală Europeană ar putea utiliza achiziţia de active cu bani nou creaţi pentru a majora resursele financiare.

"Sunt sigur că, dacă va fi necesar, nu se vor abţine, ci vor lua o poziţie activă înpotriva scăderii preţurilor", a arătat oficialul FMI.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici