FMI estimează pentru UE un declin economic de 4% în acest an

Activitatea economică din Uniunea Europenă (UE) va înregistra în acest an un declin de 4%, respectiv 0,3% în 2010, potrivit prognozei de primăvară a Fondului Monetar Internaţional (FMI) privind perspectivele economiei mondiale.

20 afișări
Imaginea articolului FMI estimează pentru UE un declin economic de 4% în acest an

FMI estimează pentru UE un declin economic de 4% în acest an

Chiar dacă în perioada de început a crizei economice exista percepţia că economiile dezvoltate din Europa vor evita recesiunea, sistemele financiare ale statelor respective au fost afectate mai grav decât se anticipa, iar reacţia autorităţilor a fost înceată, se arată în raportul FMI.

Astfel, pieţele financiare europene au intrat în blocaj în ultima parte a anului trecut, ca urmare a temerilor privind expunerea sectorului bancar la problemele din SUA şi a întârzierii cu care au fost adoptate măsuri de sprijinire a instituţiilor financiare.

Criza financiară s-a transmis rapid la nivelul economiei reale în ultimul trimestru din 2008, ca urmare a reducerii finanţării pentru companii şi populaţie.

Fondul estima în ianuarie o contracţie economică de 2,2% în UE în 2009, respectiv 0,8% pentru anul următor.

Contracţia economică din zona euro va fi mai gravă decât cea a UE, atât în acest an (-4,2%), cât şi în 2010 (-0,4%).

În cazul Germaniei, cea mai mare economie comunitară, specialişti FMI se aşteaptă la un declin economic de 5,6% în 2009, respectiv 1% în 2010, în timp ce activitatea economică din Franţa se va reduce cu 3% în acest an, urmând să crească cu 0,4% anul viitor.

Creşteri economice negative vor fi înregistrate şi în Italia (-4,4%), Spania (-3%) şi Marea Britanie (-4,1%), urmând ca scăderea PIB-ului să se tempereze în 2010 la 0,4% în Italia şi Marea Britanie, respectiv 0,7% în Spania.

Zona euro a intrat oficial în recesiune anul trecut, pentru prima dată de la introducerea monedei unice, după o scădere de 0,2% a PIB în trimestrul al treilea, precedată de un declin în acelaşi ritm în perioada aprilie-iunie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici