FMI: Guvernul a pregătit un program realist de convergenţă a României cu UE

Guvernul a pregătit un program realist de convergenţă reale a României cu UE, identificând în mod corect importanţa acestui factor, se arată într-un material redactat de Fondul Monetar Internaţional (FMI).

1 afișare

Guvernul a pregătit un program realist de convergenţă reale a României cu UE, identificând în mod corect importanţa acestui factor, se arată într-un material redactat de Fondul Monetar Internaţional (FMI).

"Pentru a-şi atinge obiectivul legat de asoptarea monedei europene, România va trebui să accelereze agenda reformelor structurale. Priorităţile includ eficienţizarea serviciilor publice, accelerarea privatizărilor în sectorul energetic, creşterea forţei de muncă, crearea de noi locuri de muncă şireducerea corupţiei, îmbunătăţind astfelmediul de afaceri", se arată în documentul FMI.

Experţii Fondului sunt de părere că eforturile României de "a prinde din urmă" statele bogate din UE va fi impulsionat de resursele financiare venite din partea Uniunii.

Fondurile post aderare,utilizate integral, vor reprezenta un aport anual de 3-5% din PIB în perioada 2007-2014.

"Statutul de membru reprezintă o oportunitate imensă pentru România. În acelaşi timp însă, politicile ţării vor fi puse la încercare. Având în vedere diferenţele semnificative ale nivelului de trai dintre România şi partenerii mai bogaţi din UE, nu există loc pentru complezenţă", se spune în document.

Reprezentanţii FMI reamintesc problema legată de veniturile reduse de care poate beneficia România şi subliniază nevoia îmbunătăţirii transparenţei. De asemenea, FMI reia discuţia legată de adoptarea unei politici fiscale prudente, de riscurile generate de avansul creditelor şi al deficitului de cont curent.

Perspectivele de creştere economică ar putea fi periclitate de reducerea competitivităşii şi de schimbarea sentimentului pieţei, acest lucru accentuând necesitatea unor politici economici "disciplinate", al căror scop este de menţine stabilitatea financiară, de a reducedezechilibrele macroeconomice şi de a susţine avansul economic,se mai spune înmaterial.

FMI mai notează că perspectivele de aderare a României la UE au acţionat ca o "ancoră", care a ajutat la stabilizarea economiei şi la implementarea reformelor structurale.

"Acum, marea provocare pentru autorităţi va fi să asigure stabilitatea macroeconomică şi financiară şi, în acelaşi timp, să permită derularea procesului de aliniere a standardelor de viaţă la cele ale UE", se mai arată în document.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici