FMI menţine ţintele de deficit bugetar

Fondul Monetar Internaţional menţine ţintele de deficit bugetar pentru 2009 şi pentru anul viitor la 7,3%, respectiv 5,9% din PIB, şi analizează revizuirea prognozelor privind creşterea economică, a declarat, marţi, după întâlnirea cu patronatele, şeful delegaţiei FMI în România, Jeffrey Franks.

21 afișări
Imaginea articolului FMI menţine ţintele de deficit bugetar

FMI menţine ţintele de deficit bugetar (Imagine: Mediafax Foto)

El a menţionat că este foarte important pentru Fond să cunoască nevoile patronatelor şi ale sindicatelor, dar că cele două părţi trebuie să înţeleagă că economia este într-o situaţie dificilă.

"Nu vor mai fi posibile creşteri ale salariilor ca în anii trecuţi şi nici ale profiturilor", a spus Franks.

Întrebat dacă FMI are în vedere majorarea vreunuia dintre impozitele-cheie, Franks a precizat că "sunt analizate toate politicile".

Guvernul şi Fondul Monetar Internaţional au convenit, în luna august, asupra unui deficit de 7,3% din PIB în acest an, faţă de ţinta de 4,6% stabilită la momentul încheierii acordului stand-by, în luna martie. Noua proiecţie prevede şi o reducere a deficitului bugetar la sub 6% din PIB anul viitor.

Fondul prognozează un declin economic de 8,5% în acest an în România, urmat de o creştere de 0,5% în 2010.

Delegaţia FMI a sosit în România, la solicitarea preşedintelui Traian Băsescu, pentru a doua revizuire a acordului, vizita urmând să se încheie la 9 noiembrie.

România are un acord stand-by cu FMI pe doi ani, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, Banca Mondială şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici