FMI recomandă Japoniei să înceapă în 2011 reducerea datoriilor publice uriaşe

Fondul Monetar Internaţional a recomandat Japoniei să înceapă în 2011 reducerea datoriei publice uriaşe, echivalentă cu de peste două ori Produsul Intern Brut (PIB) şi care se amplifică de la an la an.

58 afișări
Imaginea articolului FMI recomandă Japoniei să înceapă în 2011 reducerea datoriilor publice uriaşe

FMI recomandă Japoniei să înceapă în 2011 reducerea datoriilor publice uriaşe (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Credem că a devenit esenţial ca în Japonia să aibă loc ajustări bugetare. Astfel de măsuri trebuie să înceapă în 2011", a declarat la Tokyo James Gordon, reprezentant al Fondului în regiunea Asia-Pacific.

FMI recomandă în principal o majorare treptată a taxei pe consum (echivalentă cu taxa pe valoarea adăugată), în prezent de 5%, nivelul cu mult mai mic decât cel din majoritatea statelor dezvoltate.

Guvernul japonez de centru-dreapta este reticent la astfel de măsuri nepopulare, considerând că deocamdată este oportun să reducă cheltuielile neesenţiale.

Gordon a făcut declaraţiile după o întâlnire a unor reprezentanţi ai FMI, între care şi directorul adjunct John Lipsky, cu membri ai guvernului japonez, ai Băncii Japoniei şi ai sectorului privat nipon.

Circa 95% din datoriile Japoniei sunt deţinute de instituţii financiare, companii şi persoane fizice din această ţară, ceea ce reduce riscurile de intrare în incapacitate de plată a ţării.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici