FMI: Sectorul financiar rămâne "călcâiul lui Ahile" al redresării economice

Sectorul financiar rămâne "călcâiul lui Ahile" ale redresării economice, potrivit unui raport al Fondului Monetar Internaţional, care anticipează o îmbunătăţire treptată a stabilităţii financiare la nivel mondial, odată cu redresarea economică, dar şi menţinerea unor riscuri substanţiale.

19 afișări
Imaginea articolului FMI: Sectorul financiar rămâne "călcâiul lui Ahile" al redresării economice

FMI: Sectorul financiar rămâne "călcâiul lui Ahile" al redresării economice (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În lipsa consolidării capitalurilor, sistemele bancare rămân expuse şocurilor de finanţare, care ar putea spori presiunile de reducere a îndatorării, cu impact asupra finanţelor publice şi redresării, se arată în raportul FMI privind stabilitatea sectorului financiar global.

Fondul avertizează că riscurile suverane se menţin la un nivel ridicat, întrucât pieţele continuă să îşi concentreze atenţia pe datoriile publice ridicate, dinamicile necorespunzătoare de creştere şi impactul asupra sectorului bancar.

Raportul subliniază necesitatea intensificării măsurilor de controlare a riscurilor în economiile avansate şi emergente, de rezolvare a problemelor declanşate de criză în sistemul bancar şi introducerea unor noi reglementări pentru asigurarea stabilităţii financiare.

Progresele în direcţia asigurării stabilităţii sectorului financiar au fost întârziate, după raportul precedent al FMI din aprilie.

Agitaţia de pe piaţa datoriilor suverane din Europa a subliniat vulnerabilitatea sporită a finanţelor băncilor şi statelor şi a reamintit legăturile strânse dintre acestea, ca şi potenţialul de extindere transfrontalieră a problemelor.

De asemenea, garanţiile implicite şi explicite acordate sistemelor bancare au subliniat temerile legate de transferul riscurilor între bănci şi state.

Programele coordonate de sprijin şi reformele bugetare în ţările cu cele mai mari dificultăţi de finanţare au contribuit la calmarea pieţelor, se arată în raport.

Răspunsul hotărât al liderilor europeni a contribuit la stabilizarea pieţelor finanicare şi la reducerea riscurilor asociate.

Chiar şi aşa, riscurile suverane se menţin la un nivel ridicat în condiţiile în care pieţele continuă să urmărească îndeaproape evoluţia datoriilor publice.

Eforturile guvernelor de a soluţiona, credibil, temerile privind sustenabilitatea bugetelor sunt îngreunate de incertitudinile legate de perspectivele de creştere.

Temerile referitoare la sustenabilitatea datoriilor, pe termen mediu, pot conduce la dificultăţi de finanţare pe termen mediu, în cazul rostogolirii unor datorii publice mari şi al unor condiţii dificile pe piaţă.

FMI a revizuit în scădere costul revizuirii în scădere a activelor şi al provizionaloer de împrumuturi din perioada 2007-2010 la 2.200 miliarde dolari, de la nivelul de 2.300 miliarde dolari estimat în aprilie.

Băncile au făcut progrese în privinţa revizuirii activelor, peste trei sferturi fiind deja raportate.

Fondul anticipează o consolidare a situaţiei financiare a băncilor, odată cu redresarea economică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici