FMI şi Guvernul discută disponibilizarea a 10% din bugetari, îngheţarea salariilor şi pensiilor

FMI negociază cu guvernul disponibilizarea a 100.000-150.000 de bugetari până la mijlocul anului viitor, îngheţarea pensiilor, cu excepţia celor minime sociale, în 2009 şi 2010 şi a salariilor bugetarilor, până când legea salarizării unice va produce efecte, potrivit unor surse guvernamentale.

82 afișări
Imaginea articolului FMI şi Guvernul discută disponibilizarea a 10% din bugetari, îngheţarea salariilor şi pensiilor

FMI şi Guvernul discută disponibilizarea a 10% din bugetari, îngheţarea salariilor şi pensiilor (Imagine: Mediafax Foto)

"În acest moment se pune problema disponibilizării a 100.000 - 150.000 de salariaţi din administraţia centrală, administraţiile locale şi autorităţi descentralizate. Acest lucru ar însemna o economie la bugetul de anul viitor de 0,35% din PIB. De asemenea, se suspendă majorarea de 2% a pensiilor programată pentru octombrie şi îngheţarea pensiilor şi în 2010, cu excepţia celor minime sociale", au declarat pentru MEDIAFAX surse guvernamentale.

Toţi bugetarii vor intra în concediu fără plată pentru 2-3 săptămâni

În discuţii, s-a convenit ca toţi bugetarii, atât din autorităţi locale şi centrale, cât şi instituţii descentralizate, să intre în concediu fără plată pe o perioadă de 2-3 săptămâni începând din septembrie până în noiembrie, măsură care ar aduce o economie la buget de 0,3% din PIB.

În prezent, numărul bugetarilor este de aproximativ 1,4 milioane.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, în 30 iulie, la RRA, că este nevoie urgentă de trimiterea în şomaj a unui "mare număr" de funcţionari din aparatul de stat, care sunt "inutili", el menţionând, în acest context, un procent de 20% şi precizând că Guvernul trebuie să se grăbească în acest sens.

Potrivit unor surse oficiale, Guvernul discută cu FMI o reducere a cheltuielilor bugetare programate cu 0,9% din PIB, în principal prin monitorizarea mai atentă şi limitarea sumelor utilizate de administraţiile locale şi marile companii de stat.

FMI a acceptat o majorare a deficitului bugetar de la 4,6% la 7 -7,2%, pe fondul unei revizuiri a contracţiei economice estimate pentru acest an de la minus 4% la minus 8 - 8,5%. În aceste condiţii, Produsul Intern Brut se va situa uşor peste 500 de miliarde de lei, faţă de proiecţia anterioară de 531 miliarde lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici