FMI şi UE suspendă evaluarea acordului cu Ungaria, cer măsuri dure de reducere a deficitului bugetar

Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Uniunea Europeană (UE) au suspendat discuţiile de evaluare cu Ungaria în cadrul acordului de împrumut încheiat la sfârşitul lui 2008, avertizând că guvernul de la Budapesta trebuie să adopte măsuri dure pentru reducerea deficitului bugetar.

20 afișări
Imaginea articolului FMI şi UE suspendă evaluarea acordului cu Ungaria, cer măsuri dure de reducere a deficitului bugetar

FMI şi UE suspendă evaluarea acordului cu Ungaria, cer măsuri dure de reducere a deficitului bugetar (Imagine: Mediafax Foto)

Suspendarea discuţiilor înseamnă că Ungaria nu va avea acces la fondurile rămase din pachetul de finanţare în valoare de 20 de miliarde de euro primit de la FMI şi UE.

Negocierile cu instituţiile internaţionale creditoare ar fi trebuit să se încheie la începutul săptămânii următoare. Analiştii consideră că forintul s-ar putea deprecia puternic luni, la deschiderea pieţelor financiare, din cauza incertitudinilor legate de acordul stand-by. Ungaria intenţiona să folosească fondurile rămase ca pe o facilitate de siguranţă, întrucât statul se finanţează de pe pieţele internaţionale încă de anul trecut.

"Într-o piaţă în care atenţia este concentrată asupra deficitelor bugetare şi nivelurilor datoriilor, ţintele de deficit fiscal anunţate anterior, de 3,8% pentru anul acesta şi sub 3% în 2011, rămân referinţe pentru consolidarea necesară şi sustenabilitatea datoriei. Acestea trebuie respectate, dar vor fi necesare măsuri adiţionale. Consolidarea sustenabilă va necesita măsuri durabile, care să nu distorsioneze şi pentru realizarea cărora autorităţile au nevoie de timp", se arată într-un comunicat al FMI.

Guvernul de centru-dreapta, care a preluat puterea în Ungaria la finele lunii mai, a afirmat că vizează prelungirea actualului acord de finanţare cu FMI până la finele anului, urmând ca pentru 2011 şi 2012 să apeleze la o facilitate de finanţare preventivă, care să fie folosită doar în caz de necesitate.

Ungaria vrea să reia negocierile, a afirmat ministrul Economiei, Gyorgy Matolcsy.

"Executivul va continua, bineînţeles, discuţiile cu instituţiile internaţionale, inclusiv FMI şi UE", a spus oficialul într-un comunicat publicat de agenţia ungaă MTI.

Şeful misiunii de evaluare a FMI la Budapesta, Christoph Rosenberg, a semnalat că Fondul vrea mai mult referitor la bugetul pe anul următor.

"Prin definiţie, când ne vom întoarce, dacă acest lucru nu se va întâmpla săptămâna următoare, guvernul va fi făcut mai multe progrese privind bugetul pe anul următor, care va fi foarte important", a afirmat el pentru Reuters.

Oficialul FMI a afirmat într-un interviu că Fondul nu a discutat cu executivul ungar o nouă facilitate de finanţare pentru 2011 şi 2012.

"Cunoaştem declaraţiile făcute în public, dar la întâlnirile noastre nu am abordat acest subiect deoarece trebuia, evident, să depăşim întâi problemele privind politicile, iar acestea nu au fost rezolvate", a spus el.

UE a publicat un comunicat separat anunţând că încheierea evaluării a trebuit amânată iar noi negocieri ar urma să aibă loc la o dată ulterioară.

"Ungaria a revenit la o evoluţie economică pozitivă şi are acum unul dintre cele mai mici deficite din UE. Consider binevenit angajamentul autorităţilor privind ţinta de deficit pe 2010. Totuşi, corecţia deficitului excesiv până anul următor va necesita măsuri dure, mai ales în privinţa cheltuielilor", a spus comisarul pentru Economie şi Afaceri Monetare, Olli Rehn.

Ungaria are nevoie de acordul cu FMI şi UE ca plasă de siguranţă pentru a menţine încrederea investitorilor de la care se împrumută. Ţara rămâne vulnerabilă din cauza datoriei publice mari, echivalentă cu 80% din PIB, şi a dependenţei ridicate de finanţare externă.

"Dacă nu există această asigurare din partea creditorilor internaţionali, suntem loviţi unde ne doare cel mai tare. Cu siguranţă este de aşteptat o depreciere a forintului luni. O depreciere a cotaţiei cu zece forinţi în raport cu euro este foarte plauzibilă şi nimeni nu ştie cât de nervoasă va fi reacţia pieţelor", a afirmat Zsolt Kondrat, analist la MKB Bank.

Forintul se tranzacţiona vineri la aproximativ 282 de forinţi pentru un euro.

Şi România a trebuit să adopte măsuri dure de austeritate luna trecută pentru a obţine o nouă tranşă din acordul de împrumut cu FMI şi pentru a reasigura investitorii, notează Reuters. România are în derulare un acord stand-by în valoare de 20 de miliarde de euro cu FMI, UE şi alţi creditori internaţionali, la fel ca Ungaria.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici