FMI şi UE vor acorda în continuare sprijin Letoniei

Premierul leton, Valdis Dombrovskis, se declară convins că Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Uniunea Europeană (UE) vor continua să acorde sprijin financiar Letoniei, necesar pentru a evita "falimentul de stat".

17 afișări
Imaginea articolului FMI şi UE vor acorda în continuare sprijin Letoniei

FMI şi UE vor acorda în continuare sprijin Letoniei

Dombrovskis a adăugat că FMI analizează în prezent proiectul de rectificare bugetară realizat de guvern şi va transmite un răspuns final "în circa o zi".

Letonia este în cea mai severă criză economică post-sovietică, iar guvernul prognozează că economia va scădea, în acest an, cu aproape 20%.

Evenimentele din plan economic şi financiar au condus la speculaţii că guvernul ar putea fi nevoit să devalorizeze puternic moneda naţională, latul, şi să renunţe la fixarea cursului în raport cu principalele valute într-un consiliu monetar.

Executivul de la Riga a aprobat, duminică, modificări ale bugetului care au ca scop reducerea cheltuielilor cu circa un miliard de dolari. Măsurile includ scăderea pensiilor cu 10% şi reducerea salariilor din sectorul bugetar cu 20%.

După şedinţa de duminică a Cabinetului, ministrul de Finanţe, Einars Repse, a afirmat că deficitul bugetar se va plasa, în 2009, între 10-11,6% din Produsul Intern Brut (PIB), chiar şi cu reducerile de cheltuieli aprobate.

Potrivit acordului cu FMI şi UE pentru programul de finanţare externă de 7,5 miliarde euro (10,55 miliarde de dolari), deficitul bugetar nu trebuie să depăşească, în acest an, 5% din PIB.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici