FMI: Ţările dezvoltate îndatorate trebuie să stabilească urgent planuri de reducere a deficitelor

Ţările dezvoltate puternic îndatorate trebuie să stabilească urgent planuri de reducere a datoriilor, înainte ca pieţele să se întoarcă împotriva lor, a avertizat, joi, FMI, care s-a referit inclusiv la Japonia şi Statele Unite.

30 afișări
Imaginea articolului FMI: Ţările dezvoltate îndatorate trebuie să stabilească urgent planuri de reducere a deficitelor

FMI: Ţările dezvoltate îndatorate trebuie să stabilească urgent planuri de reducere a deficitelor (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Într-o analiză actualizată privind datoriile şi deficitele la nivel mondial, FMI arată că ritmul scăderii deficitelor bugetare ale statelor avansate cu datorii mari va încetini în acest an, mai ales din cauza întârzierii ajustărilor fiscale din SUA şi Japonia.

Avertismentul vine în condiţiile în care Standard&Poor's a retrogradat joi ratingul Japoniei pentru prima oară după 2002, în lipsa unui plan de reducere a datoriilor.

În economiile avansate unde sustenabilitatea bugetară nu a reprezentat un motiv de îngrijorare pentur pieţe, trebuie redactate urgent planuri credibile, care să meargă cu mult după 2011, pentru ca încrederea pieţelor să fie păstrată, se arată în raportul "Fiscal Monitor" al FMI.

"Revenirea presiunilor din piaţă în unele din economiile avansate arată că aceste ţări trebuie să îşi dovedească angajamentul de atingere a ţintelor pentru deficit şi să conceapă planuri care să asigure respectarea obiectivelor.

Recesiunea mondială, cea mai gravă după Marea Depresiune, a obligat ţările bogate să facă cheltuieli masive pentru susţinerea economiilor, iar datoriile unora dintre ele au urcat la niveluri record.

Potrivit FMI, statele europene vor reduce în acest an cheltuielile, în conformitate cu planurile de austeritate, cele mai ample măsuri urmând să aibă loc în Spania.

Europa are nevoie de o abordare mai cuprinzătoare a managementului crizei, pentru a evita extinderea problemelor, se arată în raport.

Fondul a avertizat şi ţările emergente mari, precum Brazil, China şi India în privinţa dezechilibrelor fiscale şi a riscurilor de supraîncălzire a economiilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici