FMI va îmbunătăţi prognoza economică pentru zona euro

Fondul Monetar Internaţional (FMI) va îmbunătăţi prognoza pentru zona euro cu 0,5 puncte procentuale în 2009 şi 2010, astfel încât să indice o contracţie de 4,3% anul acesta şi, probabil, o creştere de 0,2% anul următor, a declarat, şeful diviziei pentru Europa al FMI, Marek Belka.

25 afișări
Imaginea articolului FMI va îmbunătăţi prognoza economică pentru zona euro

FMI va îmbunătăţi prognoza economică pentru zona euro (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Instituţia este, însă, îngrijorată cu privire la durabilitatea recuperării economice în zona euro, a adăugat oficialul.

"Pare o recuperare graduală. Problema este cât de sustenabilă va fi?", a spus oficialul, într-un interviu acordat Reuters.

În iulie, FMI a estimat că economia zonei euro se va contracta cu 4,8% în 2009 şi cu 0,3% în 2010.

Noile estimări ale FMI privind economia mondială vor fi publicate la 1 octombrie.

"Având în vedere datele recente, vom proceda la o revizuire în creştere a prognozei pentru zona euro, faţă de estimările foarte negative din iulie. Ne putem aştepta la o îmbunătăţire cu 0,5 puncte procentuale pentru anul acesta şi la ceva asemănător pentru anul următor. Este o abordare foarte precaută", a afirmat el.

Recuperarea lentă a fost susţinută de programele financiare în valoare de miliarde de dolari lansate de guverne, iar o revenire a economiei va fi mai convingătoare odată cu reluarea consumului şi a investiţiilor private, consideră Belka.

Creşterea din următoarele două trimestre va fi probabil foarte redusă, însă avansul economic se va accelera în a doua jumătate a anului următor, a adăugat acesta.

Şeful diviziei pentru Europa a FMI a susţinut poziţia preşedintelui Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, care a declarat că nu este momentul oportun ca instituţia financiară a zonei euro să renunţe la măsurile de sprijinire a sectorului financiar.

Totodată, recuperarea economică din Europa emergentă, afectată grav de criză, este aşteptată să fie mai robustă decât cea a Vestului, principala cauză fiind, probabil, potenţialul mai ridicat de creştere al regiunii, a spus oficialul FMI.

"Norocul şi ghinionul Europei emergente depind de revenirea din Europa de Vest. Astfel, dacă renunţarea (BCE la măsurile speciale - n.r.) nu are loc într-un moment potrivit, o parte a consecinţelor vor fi resimţite de Europa de Est", a afirmat el.

Coordonarea la nivel mondial a funcţionat până în prezent, a adăugat Belka, subliniind importanţa unei reuniuni a liderilor G20, săptămâna următoare, în SUA, şi rolul FMI în asigurarea că băncile străine din Europa de Est vor continua să-şi susţină financiar subsidiarele din regiune.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici