Focar de gripă aviară. Comerţul cu păsări vii, suspendat pentru 30 de zile

Autorităţile au decis suspendarea comerţului ambulant cu păsări şi a comerţului cu păsări vii pentru o perioadă de 30 de zile, după ce la o fermă din localitatea Ungheni, judeţul Mureş, a fost depistat un focar de gripă aviară.

2347 afișări
Imaginea articolului Focar de gripă aviară. Comerţul cu păsări vii, suspendat pentru 30 de zile

Focar de gripă aviară. Comerţul cu păsări vii, suspendat pentru 30 de zile

Deciziile au fost luate de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, după diagnosticarea virusului gripei aviare la păsările dintr-o exploataţie comercială din localitatea Ungheni, judeţul Mureş.

Astfel, pentru 30 de zile sunt suspendate organizarea şi desfăşurarea comerţului ambulant cu păsări şi a activităţilor comerciale cu păsări vii (de la puii de o zi până la păsările de reformă) „pentru toate speciile de păsări comercializate prin intermediul mijlocitorilor de afaceri, precum şi a oricăror altor activităţi de intermediere în vederea comercializării directe către crescătorii de păsări din gospodăriile populaţiei. Comercializarea va fi efectuată doar de către fermele comerciale autorizate, cu păsări a căror stare de sănătate este atestată”, se arată îântr-un comunicat al Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Conform acestuia, la nivel european, pierderile economice cauzate de evoluţia gripei aviare sunt foarte mari, statul cel mai afectat fiind Polonia.

Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală a confirmat joi prezenţa virusului gripei aviare, serotipul H5N8, la păsările dintr-o fermă, cu un efectiv de 180.000 de capete, din localitatea Ungheni, judeţul Mureş.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici