Fondul Proprietatea ar putea acorda un dividend de 0,0156 lei/acţiune

Fondul Proprietatea (FP) ar putea acorda un dividend brut de 0,0156 lei/acţiune din profitul de anul trecut, de peste cinci ori mai redus decât cel distribuit anul trecut din câştigurile din anii 2008 şi 2009, de 0,0816 lei/titlu.

60 afișări
Imaginea articolului Fondul Proprietatea ar putea acorda un dividend de 0,0156 lei/acţiune

Fondul Proprietatea ar putea acorda un dividend de 0,0156 lei/acţiune (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

"Întrucât situaţiile financiare (din 2010, n.r.) urmează a fi auditate de către auditorul Fondului, Deloitte, şi aprobate în Adunarea Generală a Acţionarilor, este important de consemnat că dividendul final plătibil poate avea o altă valoare. Dividendul propus are la bază politica Fondului cu privire la dividende, stipulată în Prospectul de listare din decembrie 2010", se arată într-un comunicat transmis de FP Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Politica de dividende la FP propusă de administrator, compania Franklin Templeton, este ca acţionarii Fondului să primească o cotă parte numai din dividendele încasate de Fond şi dobânzile la depozite, minus cheltuielile şi impozitele aferente.

Fondul Proprietatea a înregistrat anul trecut un profit net preliminat de 456,2 milioane lei (108,3 milioane euro), cu 37,5% mai redus decât în 2009, însă de peste două ori mai mare faţă de nivelul estimat. Fondul estima pentru 2010 un câştig de 194,9 milioane lei, iar în 2009 a consemnat un profit net de 730,1 milioane lei.

FP şi-a conservat anul trecut portofoliul şi nu a mai vândut participaţii, cum a făcut în anul 2009, când a cedat grupului ceh CEZ participaţiile deţinute la CEZ Distribuţie şi CEZ Vânzare pentru o sumă totală de 229,5 milioane euro.

Fondul a distribuit anul trecut dividende în valoare record de 1,1 miliarde lei, sau 0,0816 lei/acţiune, din profitul din anii 2008 şi 2009. Până la sfârşitul anului trecut, acţionarii au încasat 98% din totalul dividendelor distribuite.

Acţiunile Fondului Proprietatea erau tranzacţionate în a doua parte a şedinţei bursiere de miercuri la 0,587 lei, cel mai redus nivel de la listare şi cu 2,17% sub ultima cotaţie de marţi. Investitorii au realizat multe tranzacţii cu aceste titluri, însă cu volume mici. Operaţiunile au cumulat 20,7 milioane lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici