Video Fondurile de pensii private nu au încă suficiente lichidităţi pentru plasamente pe termen lung

Fondurile de pensii private nu au încă volumul financiar necesar pentru a susţine emisiuni de titluri de stat pe perioade lungi, de peste zece ani, şi preferă deocamdată plasamentele pe termen scurt, a declarat Bogdan Drăgoi, secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice (MFP).

23 afișări

"Problema este că fondurile de pensii nu au un volum foarte mare de bani pe care să-i plaseze. Dacă avem în vedere că media lunară este undeva la 20 de milioane de euro, din care 65% poate fi plasat în titluri şi se aşteaptă din martie să se meargă spre 30 de milioane de euro, vorbim încă de sume mici. Nu vrem să creem emisiuni nelichide pentru că atunci preţul de pe piaţa secundară nu este real şi se pot da repere greşite", a spus Drăgoi, la conferinţa Mediafax Talks about Private Pensions.

El a arătat că o emisiune nouă de titluri de stat pe o perioadă de zece ani presupune un volum minim de 400 milioane lei, echivalentul a 100 de milioane de euro.

"Deocamdată fondurile de pensii preferă să plaseze cel mai mult pe termen scurt, unde randamentele sunt mai mari, deşi orizontul lor de investire este undeva la 30 de ani", a mai arătat Drăgoi.

Potrivit oficialului MFP, la ultima discuţie, de săptămâna trecută, cu fondurile de pensii reprezentanţii acestora propuneau un volum de plasat pe termen lung de 150 de milioane de lei.

MFP se întâlneşte trimestrial cu reprezentanţii fondurilor de pensii. Pentru moment, MFP intenţionează să redeschidă o emisiune de titluri pe zece ani care are în momentul de faţă o maturitate reală (reziduială) de şapte ani.

Drăgoi a mai precizat că emisiunile pe termen lung sunt dedicate exclusiv fondurilor de pensii şi asiguratorilor, băncile neavând niciun fel de apetit pentru astfel de plasamente.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici