Ford - pierderi de şase miliarde dolari în ultimul trimestru din 2008

Constructorul american de autovehicule Ford a consemnat o pierdere de aproape şase miliarde dolari în trimestrul al patrulea al anului trecut, rezultatul ridicând totalul pierderilor din 2008 la 14,6 miliarde dolari, pe fondul cererii scăzute.

25 afișări
Imaginea articolului Ford - pierderi de şase miliarde dolari în ultimul trimestru din 2008

Ford - pierderi de şase miliarde dolari în ultimul trimestru din 2008 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

La nivelul anului 2007, grupul a consemnat pierderi nete de 12 miliarde dolari, din care trei miliarde dolari în trimestrul patru.

"Rezultatele de la nivelul tuturor operaţiunilor au fost mai slabe decât anul precedent din cauza scăderii acute a cererii şi a măsurilor noastre de a reduce stocurile dealerilor. Programul de reducere a costurilor a amortizat o parte din pierderi", se arată într-un comunicat al Ford.

Rezultatele din perioada octombrie-decembrie 2008 reflectă, printre altele, o pierdere operaţională de două miliarde dolari în America de Nord şi de 330 milioane dolari în Europa, cu toate că, în această regiune, Ford şi-a îmbunătăţit cota de piaţă.

În perioada analizată, Volvo, subsidiara suedeză a Ford, a raportat pierderi operaţionale de 736 milioane dolari. În privinţa constructorului auto suedez, grupul a anunţat că va evalua opţiunile strategice, inclusiv vânzarea subsidiarei. La Volvo a fost implementat un program de reducere a personalului care a afectat 25% din angajaţi.

În acelaşi timp, pierderile operaţionale ale diviziei de servicii financiare s-au cifrat la 384 milioane dolari.

Prin programul de reducere a costurilor, compania a economisit 1,4 miliarde de dolari pe segmentul auto. În plus, Ford a avut suficiente lichidităţi, astfel că, spre deosebire de concurenţii General Motors şi Chrysler, nu a a recurs la ajutorul statului.

Totodată, constructorul auto a prezentat autorităţilor americane un program de investiţii de 14 miliarde dolari, pe timp de şapte ani, pentru dezvoltarea de autovehicule cu consum eficient de combustibil.

Acest proiect poate permite companiei să acceseze împrumuturi de până la cinci miliarde dolari în doi ani.

Ford preconizează că volumul vânzărilor va coborî cu 10% în acest an, comparativ cu 2008, dar asigură că are suficiente lichidităţi pentru a-şi urmări planurile de afaceri fără ajutor din afară.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici