Ford trebuie să restituie ajutorul de stat pentru Automobile Craiova până la 26 iunie

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) va notifica producătorul auto american Ford că trebuie să achite până cel mai târziu la 26 iunie suma de 27 de milioane de euro reprezentând ajutor de stat acordat ilegal la privatizarea Automobile Craiova.

33 afișări
Imaginea articolului Ford trebuie să restituie ajutorul de stat pentru Automobile Craiova până la 26 iunie

Ford trebuie să restituie ajutorul de stat pentru Automobile Craiova până la 26 iunie (Imagine: Mediafax Foto)

"Colegiul Director al AVAS a decis, marţi, că termenul până la care Ford trebuie să achite cele 27 milioane de euro considerat ajutor de stat acordat ilegal de către oficialii europeni este 26 iunie", a declarat, miercuri, agenţiei MEDIAFAX, Laszlo Gyerko, vicepreşedinte AVAS pe probleme de valorificare şi membru în comisia de privatizare a Automobile Craiova.

El a menţionat că notificarea scrisă va fi transmisă producătorului auto în acestă săptămână.

Notificarea va fi transmisă către Ford Motor Company, Ford Europe, Daewoo Automobile România şi Automobile Craiova în termen de cinci zile şi va conţine ordinul de recuperare a sumei şi o copie a deciziei emise de Comisia Europeană (CE).

În termen de 10 zile de la primirea notificării şi a ordinului de recuperare, beneficiarul ajutorului de stat urmează să transmită AVAS acordul de rambursare a sumei.

Totodată, instituţia anunţă că va informa CE, în termenele prevăzute în decizia de recuperare, asupra etapelor parcurse.

Ford a preluat 72,4% din acţiunile Automobile Craiova pentru 57 de milioane de euro.

În toamna anului trecut, după ce a avut loc semnarea contractului de privatizare, Comisia Europeană (CE) a deschis o investigaţie cu privire la această tranzacţie. După finalizarea anchetei, în februarie 2008, CE a solicitat Guvernului să recupereze 27 de milioane de euro de la Automobile Craiova, sumă care reprezintă ajutor de stat ilegal.

În luna martie, după semnarea documentelor de finalizare a tranzacţiei, preşedintele comisiei de privatizare, Sebastian Vlădescu, a declarat că Automobile Craiova trebuie să plătească suma de 27 de milioane de euro, dar Ford a preluat, odată cu fabrica, şi această datorie, astfel că noii proprietari vor achita la buget suma respectivă.

La rândul său, preşedintele AVAS, Teodor Atanasiu, a declarat, la acea dată, că suma trebuie returnată în termen de patru luni de la decizia Comisiei Europene (februarie 2008 - n.r.).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici