Forţa de muncă din Japonia a scăzut la nivelul din 1987. Producătorii, în frunte cu Panasonic, au planuri de mutare a operaţiunilor peste hotare

Forţa de muncă din Japonia a scăzut luna trecută la nivelul din 1987, când indicele Nikkei 225 al bursei de la Tokyo era cu 185% mai puternic decât în prezent, iar preţurile terenurilor erau cu 85% mai mari, potrivit unei analize Bloomberg.

499 afișări
Imaginea articolului Forţa de muncă din Japonia a scăzut la nivelul din 1987. Producătorii, în frunte cu Panasonic, au planuri de mutare a operaţiunilor peste hotare

Forţa de muncă din Japonia a scăzut la nivelul din 1987. Producătorii, în frunte cu Panasonic, au planuri de mutare a operaţiunilor peste hotare (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Angajatorii au redus personalul cu 160.000 de persoane luna trecută, iar alte 200.000 s-au retras din activitate sau au renunţat să mai caute un loc de muncă. Astfel, numărul ajustat sezonier de persoane angajate a ajuns la 59,4 milioane, a anunţat vineri institutul de statistică de la Toyko.

Totodată, producţia industrială a crescut cu 0,8% faţă de luna anterioară, sub estimările înaintate de majoritatea analiştilor.

Datele alimentează temerile că revenirea economiei japoneze după cutremurul devastator din martie se va împiedica de tendinţa producătorilor de a-şi muta operaţiunile peste hotare din cauza aprecierii yenului, de deteriorarea încrederii consumatorilor şi de perspectivele creşterii taxelor.

Provocările recente sunt lovituri grele pentru o economie afectată deja de îmbătrânirea şi scăderea populaţiei.

"Am asistat la o accelerare a plecărilor din industrie în acest an, în contextul creşterii yenului şi cutremurului. Guvernul nu simte că yenul este motiv de criză, iar economiile emergente ademenesc companiile japoneze peste hotare", comentează un analist al Shinkin Asset Management Tokyo.

Yenul se tranzacţionează în jurul nivelului de 76,59 yeni/dolar în Tokyo, cu mai puţin de 1% sub maximul record de 75,95 yeni/dolar al perioadei de după cel de-Al Doilea Război Mondial, înregistrat pe 19 august.

Indicele Nikkei 225 a stagnat vineri, la puţin peste 8.700 de puncte, nivel care nu se poate compara cu maximul de aproape 39.000 de puncte din 1989, atins după patru ani în care bursa niponă a crescut cu aproape 200%.

Guvernul a anunţat marţi că va începe să implementeze măsuri de combatere a impactului aprecierii yenului, inclusiv subvenţii pentru companiile care nu îşi mai pot întreţine angajaţii.

Ministrul Finanţelor, Jun Azumi, a declarat vineri că Japonia intenţionează să crească fondurile de urgenţă şi să prelungească monitorizarea poziţiilor de pe pieţele valutare până la sfârşitul anului. Anterior, guvernul avea în plan să încheie evaluarea pieţei valutare în luna septembrie.

"Menţinerea yenului la aceste niveluri ar putea răci trendul de revenire al economiei japoneze. Vom acţiona decisiv şi nu excludem nicio măsură necesară în contextul monitorizării tranzacţiilor speculative", a arătat Azumi.

Mai mulţi mari producători japonezi, în frunte cu Panasonic, au anunţat planuri de mutare a unor operaţiuni peste hotare.

Panasonic a anunţat că va muta sediul diviziei de aprovizionare, cu afaceri de 57 miliarde de dolari, de la Osaka la Singapore începând din aprilie 2012.

Datele privind exporturile şi retailul sunt de asemenea sub estimările analiştilor, iar şomajul a coborât în august la 4,3% din cauza ieşirii unor şomeri din forţa de muncă luată în calcul la determinarea ratei.

Cheltuielile de consum au coborât cu 4,1% în august faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Media economiştilor intervievaţi de guvernul japonez indică o creştere economică anualizată de 4,6% în Japonia în trimestrul al treilea, după trei trimestre de recesiune.

"Ma îngrijorează ce va urma după acest an, când vom începe să vedem impactul real al aprecierii yenului şi frânării creşterii din SUA. Investiţiile guvernamentale de reconstrucţie nu vor fi suficiente pentru a alimenta o revenire în V", a arătat un economist al Daiwa Asset Management Tokyo.

Japonia a planificat cheltuieli de reconstrucţie în valoare totală de 247 miliarde de dolari în urma cutremurului din martie, urmat de un val tsunami care a devastat coasta de nord-est.

Partidul de guvernare a propus în această săptămână o creştere temporară de taxe şi vânzarea unor active ale statului pentru a finanţa programul de reconstrucţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici