Fost ministru al Mediului de Afaceri, semnal de alarmă: Investitorii continuă retragerea capitalurilor din România

  • Radu Oprea, fost ministru al Mediului de Afaceri, avertizează că investiţiile străine directe înregistrează un record negativ.
  • Investitorii continuă retragerea capitalurilor şi anulează programe de investiţii în România, spune Oprea, senator PSD, ceea ce echivalează cu neacoperirea deficitului de cont curent.
  • „Florin Cîţu, Virgil Popescu, treziţi-vă până nu e prea târziu pentru România!”, lansează un apel social-democratul.
2089 afișări
Imaginea articolului Fost ministru al Mediului de Afaceri, semnal de alarmă: Investitorii continuă retragerea capitalurilor din România

Fost ministru al Mediului de Afaceri, semnal de alarmă: Investitorii continuă retragerea capitalurilor din România

Radu Oprea, fost ministru al Mediului de Afaceri, avertizează că pentru a treia lună consecutiv investiţiile străine directe sunt negative, întrucât investitorii retrag capitalurile şi anulează programe de investiţii în România.

„Gradul de acoperire a deficitului de cont curent cu investiţii străine directe şi transferuri de capital şi-a accentuat scăderea. Acest lucru înseamnă că în guvernarea PNL, finanţarea deficitului de cont curent se face doar în proporţie de 64% din surse stabile (ISD şi contul de capital), diferenţa fiind acoperită din împrumuturi.

De aici presiunea pe cursul de schimb şi pe rezerva valutară a BNR, ceea ce pe termen mediu creşte neîncrederea şi accentuează fenomenul de retragere a capitalurilor”, spune ex-ministrul PSD.

El consideră că, în faţa unui cerc vicios, ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, se dovedeşte neputincios şi nu poate opri spirala descendentă.

Ce ar fi de făcut? întreabă retoric senatorul Oprea, sugerând că răspunsul ar fi prezentarea unui plan de relansare economică „solid şi credibil”.

„Acest plan trebuie să conţină măsurile de sprijin şi stimulare a investitorilor pentru a le recâştiga încrederea. Pare dificil să faci acest lucru în timpul unei crize economice, dar paradoxal aceasta creează şi noi oportunităţi!”, declară Oprea, care vede că România le pierde de fapt. 

„Se discută din ce in ce mai mult despre scurtarea lanţurilor de aprovizionare şi relocarea unor facilităţi de producţie din Asia în Europa. Unde este România în această competiţie de atragere a investiţiilor străine? Nicăieri. Este absentă pentru că a desfiinţat direcţia Invest România. Nu este nicăieri, pentru că lipsesc politicile publice şi programele de atragere a investiţiilor străine”, afirmă social-democratul.

El critică actualul guvern PNL pentru că vinde pachete de acţiuni ale companiilor de stat care au rămas performante: CEC BanK, Hidroelectrica, Aeroporturi Bucureşti etc.

„Oricare dintre studenţii de la ştiinţe economice ar spune că nu se vinde în timp de criză când piaţa este în cădere liberă. Guvernul PNL a lipsit la această lecţie. Astfel de masuri decredibilizează şi mai tare România, transmiţând mesaje de disperare din partea finanţelor publice: vindem tot pentru a supravieţui încă puţin”, mai spune senatorul PSD. 

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici