Foşti şefi din cadrul Petromservice, trimişi în judecată de DNA

Procurorii anticorpuţie au trimis în judecată şapte persoane fizice, printre care foşti şefi din cadrul Petromservice, şi patru societăţi, una dintre acestea fiind PSV Company SA (fosta Petromservice) într-o cauză de evaziune fiscală.

1073 afișări
Imaginea articolului Foşti şefi din cadrul Petromservice, trimişi în judecată de DNA

Foşti şefi din cadrul Petromservice, trimişi în judecată de DNA (Imagine: Liviu Adascalitei/ Arhiva Mediafax Foto)

În cauza trimisă Tribunalului Bucureşti vor fi judecaţi pentru evaziune fiscală în formă continuată Sorin Mihai, fost director general executiv şi membru în Consiliului de Administraţie al SC Petromservice SA (actuală SC PSV Company SA), şi Zizi Anagnastopol, fost director economic al societăţii. Gheorghe Şupeală, la data faptelor membru în Consiliul de Administraţie şi director general executiv al SC Petromservice SA, este acuzat de evaziune fiscală şi spălare de bani. Tatiana Dinu, administrator al SC Card Vision Media SRL la data faptelor, Mariana Iordăchescu, reprezentant al unei firme, Gyorgy Lazslo Kiss, reprezentant al unei societăţi, Ionut Adrian Eftime (în prezent în detenţe în altă cauză ) vor fi judecaţi pentru complicitate la evaziune fiscală

PSV Company SA (fostă Petromservice SA) va fi judecată pentru evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani iar Alexandra International Enterprise Fund SRL a fost trimisă în judecată pentru complicitate la evaziune fiscală, spălare de bani şi complicitate la această infracţiune. Boaz Active SRL şi Card Vision Media SRL sunt cercetate pentru complicitate la evaziune fiscală.

Potrivit DNA, Sorin Mihai, Gheorghe Şupeală şi Anagnastopol Zizi, în calitate de reprezentanţi ai Petromservice SA "au creat şi au implementat un mecanism infracţional constând în aceea că se înregistrau în evidenţele contabile ale firmei şi se declarau la fisc cheltuieli care nu aveau la bază operaţiuni reale", în perioada 2006-2008 sumele declarate nejustificat fiind de 50.357.919 lei. Astfel, spun procurorii, firma s-ar fi sustras în intervalul respectiv de la plata a 6.802.669 lei la bugetul de stat, având în vedere că majorarea artificială a cheltuielilor determina reducerea obligaţiilor fiscale pe care societatea le plătea statului.

"Cheltuielile declarate consemnau achiziţii fictive de servicii de la mai multe societăţi comerciale controlate de ceilalţi inculpaţi, printre care şi SC Alexandra Internaţional Enterprise Fund SRL, SC Card Vision Media SRL şi SC Boaz Active SRL. În cazul unora dintre aceste operaţiuni, inculpaţii Supeală Gheorghe şi Anagnastopol Zizi au beneficiat de ajutorul inculpatului Eftime Ionuţ Adrian care a intermediat încheierea unora dintre contractele de achiziţii fictive de servicii.Mai mult, pentru a da o aparenţă de legalitate a activităţii evazioniste şi pentru a disimula originea ilicită a banilor, inculpatul Şupeală Gheorghe a dispus transferul din conturile SC Petromservice SA (actuala SC PSV Company SA) în conturile SC Alexandra International Enterprise Fund SRL a sumei de 2.782.200 lei, ce reprezintă contravaloarea unora dintre aceste achiziţii fictive. Ulterior, prin intermediul aceleiaşi societăţi comerciale, inculpatul Şupeală Gheorghe şi-a asigurat produsul infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălarea banilor prin achiziţionarea unui imobil cu suma de 2.221.217 lei (631.000 euro), imobil care a fost folosit în scop personal", transmit procurorii DNA într-un comunicat de presă.

Prejudiciul estimat de procurori este de 6.802.669 lei, sumă cu care Agenţia Naţională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în cauză.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici