Fourmont: Dacă zilele nelucrătoare nu vor dezgheţa piaţa, vom avea în vedere alte măsuri

Directorul general al uzinei Dacia, Francois Fourmont, a declarat, luni seară, la Mioveni, că există posibilitatea ca, în primăvară, să fie adoptate şi alte măsuri dacă stabilirea, în ianuarie şi februarie, a unor zile nelucrătoare, "nu vor dezgheţa piaţa".

20 afișări
Imaginea articolului Fourmont: Dacă zilele nelucrătoare nu vor dezgheţa piaţa, vom avea în vedere alte măsuri

Fourmont: Dacă zilele nelucrătoare nu vor dezgheţa piaţa, vom avea în vedere alte măsuri (Imagine: Mediafax Foto)

"Aşteptăm primăvara, de obicei lunile ianuarie şi februarie, se ştie, sunt luni slabe din punctul de vedere al vânzărilor. Dacă va fi nevoie, vom stabili şi în ianuarie şi în februarie zile nelucratoare şi dacă, din nefericire, nici aceste măsuri nu vor dezgheţa piaţa vom avea în vedere şi adoptarea altor măsuri", a spus Francois Fourmont, fără a preciza care sunt aceste măsuri.

În ceea ce priveşte măsurile Guvernului de suspendare a taxei de poluare, de triplare a taxei de înmatriculare şi de reluare de la 1 ianuarie a programului "Rabla" prin unităţile Remat pentru 50.000 de maşini, Fourmont a declarat că deciziile "sunt de natură să regleze una din cele două cauze care au provocat căderea pieţei de automobile din România".

Directorul general al uzinei Dacia din Mioveni a mai precizat că piaţa de automobile din România a scăzut în luna noiembrie cu 50%, iar Dacia a vândut în această perioadă "puţin peste 4.000 de unităţi în România, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar comenzile au tendinţe descrescătoare".

"Un prim motiv ar fi invazia de vehicule second-hand al căror număr se ridica la 50.000 şi în al doilea rând a apărut dificultatea clienţilor de a obţine un credit bancar. Constatăm o scădere brutală a pieţelor de automobile din Europa şi, deşi avem o cotă de piaţă în creştere, această scădere a pieţelor europene de automobile ne influenţează şi pe noi în mod negativ", a mai declarat Francois Fourmont.

Dacia a decis să nu mai prelungească 620 de contracte de muncă temporare care expiră la sfârşitul lunii decembrie, a confirmat o nouă întrerupere a activităţii, în intervalul 11 decembrie - 11 ianuarie 2009, şi a anunţat că trece la o cadenţă de producţie mai mică.

Din cauza scăderii cererii, atât pe piaţa internă, cât şi în statele în care Dacia exportă, activitatea uzinei de la Miovei a fost oprită pe 30 şi 31 octombrie, în 13 şi 14 noiembrie, precum şi în perioada 20 noiembrie - 7 decembrie.

Dacia a reluat lucrul luni, însă joi, 11 decembrie, producţia va fi din nou sistată, până în 11 ianuarie 2009.

"Conform Contractului Colectiv de Munca al Dacia pe 2008, salariaţii care vor rămâne la domiciliu în şomaj tehnic vor fi remuneraţi cu 85% din salariul total brut. Aceştia vor beneficia de tichetele de masă, acordate în avans, pentru zilele de şomaj tehnic din luna decembrie, precum şi de prima de Crăciun în valoare de 450 lei", se arată într-un comunicat al Dacia remis, luni, agenţiei MEDIAFAX.

Citeşte şi

Uzina Dacia a reluat producţia, după o întrerupere de aproape trei săptămâni

Dacia renunţă la 620 de angajaţi şi întrerupe din nou producţia

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici