FP reia răscumpărarea de acţiuni, după ce ASF a avizat anularea unui pachet de titluri deja deţinute

Fondul Proprietatea (FP) a primit avizul ASF pentru anularea a 1,1 miliarde de acţiuni proprii cumpărate în cadrul celui de-al doilea program de răscumpărare şi va iniţia în următoarele zile al patrulea program de achiziţie de titluri proprii, aprobat încă din aprilie de acţionari.

432 afișări
Imaginea articolului FP reia răscumpărarea de acţiuni, după ce ASF a avizat anularea unui pachet de titluri deja deţinute

FP reia răscumpărarea de acţiuni, după ce ASF a avizat anularea unui pachet de titluri deja deţinute (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

"În ceea ce priveşte cel de-al patrulea program de răscumpărare aprobat prin Hotărârea Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor Fondului din aprilie 2014, administratorul Fondului doreşte să informeze acţionarii şi investitorii că acesta va fi iniţiat în urmatoarele zile şi că administratorul Fondului va informa în mod corespunzător acţionarii", se arată într-un anunţ transmis de companie Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Acţiunile Fondul Proprietatea au închis luni în creştere cu 0,3%, la 0,9360 lei/unitate, dar rămân sub maximul de 0,9480 lei/unitate atins pe parcursul şedinţei din 17 septembrie.

Anterior deciziei ASF, pachetul de 1,1 miliarde de acţiuni preluat prin al doilea program de răscumpărare, derulat anul trecut, reprezenta 8,12% din capitalul Fondului.

"Reducerea capitalului social este efectivă începând cu 26 septembrie 2014. În acest sens, începând cu 26 septembrie 2014, noua valoare a capitalului social subscris al Fondului este de 11.815.279.886,85 lei, fiind împărţit în 12.437.136.723 acţiuni cu o valoare nominală de 0,95 lei/acţiune. Valoarea capitalului social vărsat este de 11.469.656.813,90 lei, fiind împărţit în 12.073.322.962 acţiuni, având o valoare nominală de 0,95 lei/acţiune", se arată în raport.

Acţionarii Fondul Proprietatea au aprobat săptămâna trecută reducerea capitalului social subscris ca urmare a anulării unui număr de 252.858.056 acţiuni proprii dobândite de către societate în cadrul celui de-al treilea program de achiziţie de titluri proprii, în perioada martie 2014 - iulie 2014.

În luna aprilie, acţionarii au aprobat al patrulea program de răscumpărare, care vizează 990.855.616 de titluri sau 10% din valoarea capitalului social subscris la data relevantă, aplicându-se valoarea cea mai mică dintre cele două. Pachetul de acţiuni reprezintă 7,97% din capital, calculat ulterior implementării reducerii de capital avizată de ASF.

Al patrulea program nu putea începe decât după ce intra în vigoare reducerea de capital social aferentă celui de-al doilea program de răscumpărare.

Fondul, care nu poate deţine în niciun moment mai mult de 10% din acţiunile proprii, avea nevoie de avizul Autorităţii de Supraveghere Financiară privind anularea acţiunilor preluate în al doilea program, pentru a putea face din nou achiziţii fără să treacă de acest prag.

Anterior deciziei ASF, Fondul Proprietatea deţinea acţiunile cumpărate prin programele al doilea şi al treilea, însumând circa 1,35 miliarde de acţiuni, echivalentul a 10% din capital. După primirea avizului, compania mai deţine acţiuni proprii reprezentând 2% din numărul total de acţiuni după operarea hotărârii ASF, preluate prin al treilea program.

Totodată, Fondul Proprietatea a anunţat joi că va cere în noiembrie acordul acţionarilor pentru a derula cel de-al cincilea program de răscumpărare de acţiuni, care va începe după încheierea celei de-a patra runde de achiziţii şi va viza un număr de acţiuni echivalent cu 1,83% din capitalul companiei după avizul ASF.

Răscumpărarea de acţiuni se va face la un preţ între un minim de 0,2 lei/acţiune şi un maxim de 2 lei/acţiune.

Programele de răscumpărare de acţiuni proprii fac parte din strategia Fondului Proprietatea de a reduce discountul dintre valoarea activului net şi preţul acţiunilor, în prezent la 26%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici